Vic liderarà el projecte europeu de ‘Ciutat saludables’

17/07/2019 - 11:11

El projecte ‘Healthy Cities’ (Ciutats saludables), liderat per Vic, ha estat seleccionat per a desenvolupar el projecte URBACT, un programa de Cooperació Territorial Europea finançat pel FEDER, en un 70%, i que des de l’any 2002 ha donat suport a xarxes de ciutats que treballen pel desenvolupament urbà sostenible i integrat.

La decisió es va donar a conèixer el passat dimarts, dia 25 de juny, quan el comitè de seguiment del programa URBACT va aprovar 23 xarxes de ciutats per planificar accions amb ciutats europees de 26 països diferents, i un total de 203 participants.

Dels 62 programes presentats a URBACT, amb un total de 203 participants, les ciutats catalanes que han estat escollides, juntament amb Vic, són Barcelona com a líder del programa ‘Riconnect’, sobre la mobilitat i connectivitat a les ciutats, i Badalona, com a sòcia del programa ‘Space4People’, liderat per Bielefeld (Alemanya), sobre el disseny i ús de l’espai públic.

Tots els socis de les xarxes elaboraran un pla d’acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats desenvolupant habilitats, agrupant els agents locals i construint associacions transnacionals.

L’objectiu de les xarxes és compartir experiències i aprendre els uns dels altres. Els socis elaboraran un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats. Aquest treball es realitza reunint els grups d'interès locals i treballant en partenariats locals i transnacionals.

Les xarxes permetran ser un espai de compartició i experimentació que potenciarà els grups d'interès de la ciutat, canviarà la forma en què es treballa a la ciutat i tingui un impacte real a nivell local mitjançant un mètode d'intercanvi i aprenentatge del programa URBACT provat amb eines adaptades a les seves necessitats i suport d'experts.

Les xarxes de planificació d'accions han de posar en pràctica les seves activitats de la xarxa durant una durada total de 30 mesos (2 anys i mig), estructurat en 2 fases:

  • Fase 1: una fase de 6 mesos dedicada a desenvolupar activitats detallades de la xarxa (en aquesta fase el partenariat podrà modificar-se ampliant-lo o reduïnt-lo.)
  • Fase 2: una fase de 24 mesos dedicada a la posada en pràctica d'activitats de la xarxa. 

Ciutats saludables

Vic lidera el projecte ‘Healthy Cities’ (Ciutats saludables), que proposa crear una xarxa de ciutats per aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l’impacte sanitari d’aquestes polítiques, tal com apunta la regidora d’Urbanisme i Projectes internacionals, Fabiana Palmero. Les ciutats poden considerar accions des de diferents punts de vista i mitjançant polítiques diferents, però la perspectiva de la salut global proporcionarà un marc comú i permetrà compartir metodologies. La coordinadora del projecte a Vic és la tècnica municipal Marta Rofin.

Els socis del projecte liderat per la capital d’Osona són Pärnu (Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (LT),  Planning Authority Malta (Malta), Alphen aan den Rijn (Països Baixos), Loulé (Portugal) i Bradford (Regne Unit).

La primera reunió de treball amb tots els socis líders del 23 programes seleccionats serà el proper mes de setembre a París. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Acte
07/04/2025 - 00:00

Butlletí