Jornada tècnica "Priorització d'àrees estratègiques per a la custòdia del territori. El cas del camp de Tarragona"

dilluns, 30 setembre, 2019 - 09:30 a dimarts, 1 octubre, 2019 - 13:59
Reus

Des de l'equip tècnic de la XCN estem començant a treballar un sistema de priorització d'àrees estratègiques per a la custòdia del territori, amb el que esperem contribuir a l'enfortiment del sector conservacionista. Ara és el moment de compartir amb vosaltres reflexions i inquietuds per tal de consensuar-ne l'enfoc i detectar punts de millora.

Amb aquest objectiu, organitzem la jornada "priorització d’àrees estratègiques per a la custòdia del territori", que tindrà lloc el dilluns 30 de setembre a Reus i que estarà focalitzada principalment en l'àmbit agrari. Al programa adjunt veureu que la jornada pren el Camp de Tarragona com a àrea d'estudi, però els aprenentatges generats aquell dia serviran per a la totalitat del projecte, que implica tot el territori català. Podeu realitzar la inscripció a través d'aquest formulari.

A través de la custòdia del territori, la societat civil organitzada es coordina amb propietaris i usuaris d’una gran varietat de finques i gestiona i conserva els valors naturals associats a aquestes. Tot i així, el sector conservacionista a Catalunya no disposa d’una estratègia de priorització d’àrees que respongui qüestions com: On cal centrar esforços i amb quina urgència? Quins paràmetres socio-ecològics proveeixen informació i com cal interpretar-la? On pot tenir més impacte la implementació de projectes de custòdia? Sobre quins elements o processos cal actuar?

Per tal d’actuar de manera eficaç i coherent, cal establir les bases que permetin al moviment conservacionista apuntar en una mateixa direcció. La XCN està desenvolupant un sistema de priorització d’àrees, que contribuirà a consolidar el marc conceptual del sector, millorar la seva fortalesa i capacitat d’incidència i facilitar l’avaluació i demostració del seu impacte.

Us agrairem molt que participeu a les dinàmiques de debat de la jornada, ja que per tal d'obtenir uns resultats útils i realistes és imprescindible incorporar el criteri de les persones que estan a camp i arreu del territori desenvolupant projectes de conservació. Per a qualsevol dubte, podeu contactar amb en Guillem (gbagaria@xct.cat) o la Clara (cblasco@xct.cat).


PROGRAMA (consultar programa en PDF)
09.30 h - Inscripcions i lliurament de la documentació

10.00 h - El per què d’una estratègia de priorització d’àrees per a la custòdia del territori

Sra. Clara Blasco, tècnicade projectes de la XCN


10.20 h - Resultats provisionals: detectant encerts i incoherències

Sr. Guillem Bagaria, tècnic de projectes de la XCN


10.45 h - Taula rodona: afinant criteris per a la valoració d’àrees

Sr. Ramon Ferré, tècnicdel Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans –Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC)
Sr. Laureà Giné, cap de l’Oficina de Tramitació d’Avaluació Ambiental i de laSecció de Biodiversitat a Tarragona del DTES
Sr. Joan Pino, directordel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals(CREAF).


12.00 h - Pausa i degustació de productes locals

12.20 h - Taula de treball en grups: acadèmica, administració i entitats
Dinamitzat per la XCN.

13.30 h - Conclusions de la jornadaSr.Guillem Bagaria, tècnic de projectes de la XCN


La jornada és gratuïta i oberta a tothom, us podeu inscriure a través del següent formulari. Per més informació podeu contactar amb la Sra. Clara Blasco al correu cblasco@xct.cat o al telèfon 938 86 61 35 (Xarxa per a la Conservació de la Natura). 

Aquesta jornada forma part del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. 


 

Municipis: 
Categories: 
Biodiversitat

Relacionats

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

El projecte engloba la creació d’un espai artificial i que serà naturalitzat d’aigua, compost per un curs d’aigua de flux lent i tres basses, dissenyat per afavorir la biodiversitat i configurar un conjunt que faciliti l’apropament de la ciutadania a la natura, gràcies a la instal·lació d’un mirador elevat i de diversos punts d’aguait.

Article

L’Ajuntament de Reus farà una salt decisiu durant aquest mandat per avançar cap a una ciutat més verda i sostenible. Per això impulsa el pla Reus Respira (R2) amb tres objectius clars: la planificació, la protecció i l’ampliació de l’arbrat de la ciutat.

Butlletí