Font: Diputació de Barcelona
El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha presentat avui a la Cimera de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25, que se celebra a Madrid, les polítiques que es duen a terme des de la Diputació de Barcelona i el món municipal.
Durant la seva intervenció, Gomar ha posat en valor el paper de la corporació com a «coordinadora europea del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia, una experiència de govern multinivell que marca el camí a seguir en la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic». A la sessió d’avui, a més del diputat Gomar, també hi ha assistit la directora executiva del Pacte Global, Amanda Eichel; el Director executiu de UN Habitat, Mohamed Sefiani, i alcaldes i representants de les ciutats de Kyoto, Estocolm, Arima i Chefchaouen.
Durant la seva intervenció, Gomar ha destacat dues mesures indicadores del compromís polític de la Diputació de Barcelona: la declaració d’emergència climàtica i el canvi de nom de l’Àrea de Medi Ambient, que ara ha passat a denominar-se Àrea d’Acció Climàtica. En aquest sentit, Xesco Gomar ha defensat la transició a energies netes com a instrument de lluita contra el canvi climàtic i ha anunciat que, només al 2020, la Diputació finançarà el 100% de prop de 40 instal·lacions municipals, per valor d’1 milió d’euros.
El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, també ha posat en valor la tasca de la Diputació en «els projectes d’energia fotovoltaica en habitatges socials, perquè no volem que ningú quedi enrere en la transició energètica». Finalment, Gomar ha destacat l’educació ambiental com un instrument «de primera línia en l’acció climàtica».
Per altra banda, la Gerència de Serveis de Turisme també ha participat en una de les 2 taules rodones de la jornada, en concret la taula de com contribueixen les destinacions en a la lluita contra el canvi climàtic. I el Pla d'igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny és present amb un plafó a l’exposició de les reserves de la biosfera espanyoles.
La COP25 és una iniciativa de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. El seu objectiu és encoratjar els 200 països adherits a reduir les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle i complir així l’Acord de París: que l’augment de la temperatura mitjana del planeta no superi els 2 graus centígrads respecte els nivells preindustrials i, en la mesura que sigui possible, que no sobrepassi els 1,5.