Font: Ecoviure
Un centenar de persones provinents de diferents punts de Catalunya han participat al Fòrum Energia d’Ecoviure, la trobada sobre energies renovables que cada any reuneix professionals, experts i responsables de l’administració per posar en comú coneixements al voltant d’aquesta matèria.
Enguany, el Fòrum ha estat dedicat a l’autoconsum fotovoltaic i ha posat de manifest que aquesta energia té totes les condicions per experimentar un important creixement en el futur i convertir-se en un dels principals agents en la lluita contra el canvi climàtic.
La inauguració oficial de la jornada ha anat a càrrec del regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, que ha manifestat la voluntat del consistori manresà treballar per la sostenibilitat i el desplegament de les energies renovables a la ciutat. El director general de Km0.Energy, Santi Martínez, ha parlat del paper que tenen els recursos distribuïts en el procés de transició energètica, afirmant que “sense transició social no hi haurà transició energètica. Hem d’evolucionar i canviar els models de consum, l’energia també ha de ser de proximitat”. Franc Comino, director de Webatt, ha explicat diferents casos d’èxit d’autoconsum fotovoltaic i ha assenyalat que el model energètic del futur seran les comunitats que comparteixen energia.
Durant la jornada també s’ha parlat del marc legal que envolta l’autoconsum fotovoltaic i els canvis que hi ha hagut a la normativa al llarg del darrer any i que faciliten la seva implantació. Helena Badger, d’Holaluz, ha destacat l’eliminació de l’impost al sòl i el fet que la nova regulació ja contempla el consum compartit d’energia. Per això, ha assenyalat que anem cap a un model de generació distribuïda i s’ha mostrat convençuda que la fotovoltaica d’autoconsum anirà a més. “De la mateixa manera que avui ningú marxa de casa amb l’aixeta oberta, en uns anys no concebrem tenir una coberta i no posar-hi una instal·lació fotovoltaica, pel malbaratament energètic que això suposa”, ha dit. Badger també ha demanat als ajuntaments que no posin obstacles a aquestes instal·lacions. En aquest sentit, Ignasi Puig, de Holtrop, ha exposat una proposta de model d’ordenança municipal.
Albert Vendrell, de la Diputació de Barcelona, ha explicat els diferents programes de suport d’aquesta administració als municipis per a la implementació d’instal·lacions fotovoltaiques, entre els quals hi ha projectes per fer arribar la fotovoltaica a les escoles amb la col·laboració de les Ampa, instal·lacions en equipaments municipals finançades per la ciutadania, o projectes per fer-la arribar a famílies amb pocs recursos. Vendrell ha dit que “després de passar una temporada dolenta, ara s’obre un nou escenari. Hi ha incerteses però el sector està bullint”.
El Fòrum Energia s’ha tancat amb una taula rodona amb les empreses comercialitzadores Feníe Energía, Holaluz i Som Energia, en la qual els assistents han pogut fer preguntes i resoldre dubtes, i una exposició d’experiències recents: una compra col·lectiva de plaques solars, per Som Energia; com s’ha de fer una instal·lació per a autoconsum d’acord amb la llei actual, per Elèctrica Pintó; un cas d’autoconsum compartit entre edificis municipals de l’Ajuntament de Terrassa, per Azmut 360; i una masia de l’Empordà amb autoconsum fotovoltaic amb emmagatzematge, per Solit Energia.