Font: CCMA
És el municipi de tot l'Estat amb més amiant per habitant i ara, per primer cop, es recullen dades a l'interior dels blocs de pisos
Badia del Vallès ha començat a recollir mostres per poder elaborar el mapa d'amiant de la ciutat. Aquesta localitat del Vallès Occidental és el municipi de tot l'Estat amb més amiant, una tona per habitant, i els veïns fa temps que demanen solucions. Ara, per primera vegada, s'està mesurant la concentració en l'aire d'aquest material tan nociu dins dels blocs de pisos.
Durant dos dies, en 31 comunitats de veïns de Badia s'han fet mesuraments per tenir dades, amb l'objectiu de fixar prioritats per a la retirada del material.
Segons explica l'Ajuntament, el projecte és únic a Europa i està impulsat per la Comissió de l'Amiant de Badia, on hi ha representats els veïns i el govern municipal, que cofinancen l'estudi.
Quan es va construir Badia, a començaments dels setanta, el fibrociment era un component habitual en la construcció, però al cap dels anys es degrada i allibera fibres d'amiant. L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, alerta de la gravetat de la situació: "En el moment que les partícules ja són a l'aire és un problema que ens afecta a tots i a totes. Ens haurien d'ajudar altres administracions, sobretot perquè el nostre Ajuntament no té capacitat econòmica suficient per fer front a una inversió d'aquestes característiques."
La recollida de mostres es fa amb 11 equips d'alta tecnologia, que consten d'una unitat de captació i un maletí amb un equip de succió. Els aparells imiten el funcionament de l'aparell respiratori humà.
El mostreig es fa a cada comunitat durant quatre hores i a tres nivells d'alçada, per poder saber si hi ha diferències en la concentració d'amiant en funció de l'elevació dels pisos.
Gairebé tots els 200 edificis de Badia tenen una presència important de fibrociment, un compost que pot generar importants afectacions per a la salut dels veïns, que han col·laborat de bon grat en els controls.
El mapa de l'amiant de Badia està dirigit per l'especialista Lluís Mallart, un dels experts més reconeguts en l'àmbit internacional en aquesta matèria, i el mostreig el porta a terme l'empresa francesa especialista Aléa Contrôles.
Un cop es tinguin els resultats de les proves, s'informarà els veïns, i es començaran a buscar fórmules i recursos econòmics per a l'eliminació de tot el fibrociment.
"El primer que hem de fer a #Badia és quantificar la degradació de l'#amiant. L'estat de degradació és tan gran que hem d'intentar mesurar-lo", Lluís Mallart, tècnic en amiant #PlantaBaixaTV3
— Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) November 21, 2019
https://t.co/2pxepkIMWg pic.twitter.com/l9qAQEB67Z