Butlletí 394 - ESPECIAL COP25 MADRID-XILE

Sostenible a la COP25

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Butlletí 394 - ESPECIAL COP25 MADRID-XILE

 
 

Sostenible ha estat present a la COP 25, la Conferència de las Parts (COP) òrgan de decisió suprem de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre canvi climàtic, una fita molt esperada després d'un any sencer de mobilitzacions pel clima. En aquest especial us apropem notícies que ha generat la conferència al nostre territori, però sobretot veus destacades de la conferència  i anàlisis posteriors per entendre que ha significat aquesta trobada per fer front a l'emergència climàtica. L'especial comença avui però en les properes setmanes us anirem oferint entrevistes amb agents presents a la COP25 que ens permetran analitzar la qüestió des de diferents perspectives, una informació clau per actuar també a nivell local i personal.

 
 

REFLEXIÓ   |   NOTÍCIES   |   RECURSOS   |   BONES PRÀCTIQUES   |   ESPECIAL  

 
Reflexió
 

Entrevista

 
 

Yunus Arikan: “No és la fi del món si un govern nacional abandona els seus compromisos amb el clima”
 

23/12/2019

Yunus Arikan és cap de polítiques globals d’ICLEI-local governments for sustainability, veu dels governs locals i regionals a la COP25. Arikan, ens recorda a l'entrevista que vivim a un món urbà i que no s'aconseguirà res sense adonar-se'n de la potència dels actors urbans, i destaca que per fi estem entenent que el finançament per l'acció climàtica ha d'arribar a les ciutats. 

Niklas Hagelberg: “Hem de reduir les emissions un 7,6% cada any fins al 2030, però ara tenim la ciutadania a favor”

22/12/2019

Niklas Hagelberg és Coordinador de canvi climàtic del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.  Estem en un canvi de fase, assegura, per primera vegada tenim la voluntat de la ciutadania a favor. Hagelberg es mostra optimista malgrat els  resultats d’un últim informe de Nacions Unides el qual alerta que ens estem quedant enrere respecte als objectius per evitar un augment de la temperatura superior als 1,5 graus.
 

 
 

Henning Wuester :“Molts països estan generant informació falsa sobre la seva acció climàtica i sobre l’impacte del canvi climàtic”

22/12/2019


Henning Wuester és director de l’ICAT (Initiative for Climate Action Transparency) una entitat que té com a objectiu recolzar els països per obtenir transparència en relació als compromisos climàtics. Wuester alerta dels perills de la informació falsa sobre acció climàtica i insisteix en la necessitat de crear sistemes d’informació online oberta per a tothom i des de qualsevol dispositiu per accedir a dades tècniques i científiques sobre l’emergència climàtica.

Alexander L. Jones: “La inseguretat alimentària està augmentant. Avui prop de 3.000 milions de persones no tenen suficient menjar per viure”

22/12/2019


Alexander L. Jones és Director del Clima i Medi Ambient de la l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). En aquesta entrevista, reflexiona sobre el gran impacte de l’agricultura en el canvi climàtic, ja que és responsable d’un 24% de les emissions globals. I desgrana el reptes als quals s’enfronta: el necessari augment de la producció per abastir la població mundial  i l’augment de la inseguretat alimentària.

 
 

Reportatges

 
 

Una cimera gairebé estèril. Per què?

Albert Punsola, enviat de Sostenible a la COP25 analitza les claus de la Conferència

 
 

La COP 25 ha evidenciat la distància cada vegada més gran que hi ha entre l’esfera política, que no reacciona adequadament a la realitat del canvi climàtic, i la societat civil, que va molt per davant en consciència, actitud i capacitat de mobilització. Els febles acords i les mancances de la cimera han estat un cop de porta a l’exigència de solucions urgents davant l’emergència climàtica. Les expectatives es traslladen ara a Glasgow (Escòcia) el novembre del 2020, quan tindrà lloc la COP 26.

 
 

Els països nòrdics, llums i ombres del seu lideratge contra el canvi climàtic

La visió nòrdica de la COP25

Els primers ministres de tots els països nòrdics s'han compromés a convertir la regió en la més sostenible i integrada del món pel 2030. Una promesa del Consell Nòrdic que ha volgut mostrar fermesa a la COP25 i que genera admiració alhora que algunes crítiques internes.

Les polítiques climàtiques actuals en el sector energètic a tot el món són insuficients

A les portes de la COP25 de Madrid

El nou informe de l'Agència Internancional de l'Energia adverteix que les polítiques climàtiques actuals a tot el món són insuficients per acabar amb el creixement de les emissions de el sector de l'energia.

 
 

Opinions

 
 

Un fracàs distint

 

22/12/2019
Andreu Escrivà

Aquest fracàs ha estat distint. No ha succeït en un ambient aïllat, a porta tancada, sinó que ha estat una obra teatral representada enfront de tot el món. Al pati de butaques hi érem els qui demanàvem una mínima senyal. Els qui pregàvem per una engruna de coherència entre les paraules ("Estem a una emergència climàtica!") i els fets.

COP-25 i Cimera Social pel Clima de Madrid: estem tenint els debats de l’ecologisme del segle XXI?

19/12/2019
Alfons Pérez

A la COP-25 s'ha constatat el bloqueig i regressió de les propostes de la part oficial en contrast amb el bon moment del moviment per la justícia climàtica, que segueix sumant massa crítica. En aquest moment de major mobilització i tensionament, hem repensat les nostres estratègies o seguim tenint debats de l’ecologisme del segle XX.

 
 

Els científics també ploren (per fi)
 

05/12/2019
Eva van den Berg

La idea generalitzada de que el científic ha de ser un observador desapassionat és equivocada. En realitat, la tristesa i la recuperació postraumàtica poden reforçar la resolució i la inspiració de la creativitat científica. Per entendre i trobar solucions per als nostres ecosistemes naturals, cada cop més fets malbé, s’ha de permetre que els científics ambientals plorin i que se’ls recolzi al llarg del procés

Només lideratges solitaris a la COP25?

21/11/2019
Joana Diaz

La COP25 posarà ben aviat en evidència que en el canvi climàtic falten lideratges col·lectius. No podem pensar en líders estatals ni regionals quan tot apunta que la política passa per una fase de mirada cap endins, amb creixement de populismes. Ni podem confiar únicament en celebritats o en activistes solitàries per defensar reptes ambientals complexes en un marc de negociació global.

 
Notícies
 

Laura Zúñiga Càceres: "L'assassinat de la meva mare va ser un femicidi polític i territorial"
 

23/12/2019

Berta Càceres va ser assassinada al 2016 pel seu compromís  amb la defensa del territori de la comunitat lenca, a Hondures.  I s’ha convertit en un símbol dels més de 1.500 activistes ambientals que han sigut assassinats en els últims 15 anys.  La seva filla, Laura Zúñiga Càceres, va assistir a la Cimera Social pel Clima.

Catalunya, una de les 14 regions del món que s'han compromès a assolir l'objectiu de zero emissions de CO2 per al 2050

19/12/2019

Entra a formar part d’una aliança de països i agents no estatals que s’han compromès a seguir les recomanacions científiques per fer front al canvi climàtic, juntament amb altres regions pioneres en aquest àmbit com California, Escòcia, el  País Basc o la regió de Brussel.les.

 
 

El món ha despertat davant l'emergència climàtica
 

18/12/2019

La Cimera Social pel Clima ha estat una cimera alternativa a la COP25, un moviment ciutadà, format per prop de 400 col·lectius que pertanyen a moviments indígenes, joves i organitzacions ecologistes. Reproduïm el comunicat final d’aquesta cimera, d’on s’extrau el seu anàlisi del que ha estat la COP25 i els reptes de futur.

La COP25 tanca dos dies tard amb un acord de mínims que mira de pal·liar el seu fracàs

16/12/2019

La cimera aprova un document final on, malgrat les expectatives de les darreres setmanes, només es reclama als països "més ambició" per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle

 
 

El Govern de la Generalitat de Catalunya participa a diversos actes en el marc de la COP25

10/12/2019

El Govern català aprofita la seva participació en diversos actes de la COP25 per explicar les polítiques ambientals que està duent a terme, especialment des que el 2017 es va aprovar la Llei del canvi climàtic. El Govern presentarà el 17 de gener un full de ruta, compartit per diferents sectors de la societat, davant l'emergència climàtica.

Les polítiques de la Diputació de Barcelona contra el canvi climàtic, a la COP25

09/12/2019

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha presentat a la Cimera de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP25, les polítiques que es duen a terme des de la Diputació de Barcelona i el món municipal. Durant la seva intervenció, Gomar ha posat en valor el paper de la corporació com a "coordinadora europea del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses pel Clima i l’Energia."

 
 

Sant Boi de Llobregat i Tarragona presents a la Cimera del Clima COP25

09/12/2019

Sant Boi de Llobregat i Tarragona, a través de la companyia d'aigues EMATSA, han participat conjuntament amb els ajuntaments d'Alcobendas, Castelló, Paterna i Ermua a la "Agenda urbana i innovación sostenible".

Santa Coloma de Gramenet exposa la recuperació ambiental del riu Besòs a la COP25

08/12/2019

L'acció portada a terme en aquest espai ha aconseguit a més la recuperació d'espècies de peixos, ocells, mamífers i fins tot i papallones, al mateix temps que ha suposat la recuperació de nombroses espècies vegetals i l'eliminació d'altres espècies exòtiques, invasores en aquesta zona.

 
 

El 2019 tanca la dècada més càlida: cada cop som més a prop del punt de no retorn

05/12/2019

L'informe de l'Organització Meteorològica Mundial sobre l'estat del clima mostra un augment d'emissions i una acceleració dels efectes de l'escalfament global

El món ha de reduir les emissions un 7,6% anual en la propera dècada per aconseguir l'objectiu d'1,5ºC

05/12/2019

En el seu desè any, l'informe Emissions Gap avalua els darrers estudis científics sobre les emissions actuals i actuals estimades de gasos d'efecte hivernacle; ho comparen amb els nivells d’emissions permesos perquè el món avanci en un camí de menys cost per assolir els objectius de l’Acord de París.

 
 

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya van baixar un 2,3% el 2018

03/12/2019

Segons l’estadística de l’INE feta pública, les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera es redueixen el 2018 un 1,9%, les de N2O cauen un 2,8% i només augmenten les de metà un 0,1%.

Més esforços per assolir els objectius de canvi climàtic a Europa
 

02/12/2019

Les emissions de gasos d’efecte d’efecte hivernacle de la UE s'han reduït un 23% des del 1990, però s’haurà d’accelerar encara més la implementació per assolir els objectius actuals pel 2030.

 
 

Més Notícies

 
 

Canvi climàtic

 
 

Les llars més riques d’Espanya contaminen dues vegades més que les més pobres

Canyelles i Gavà exposen la seva experiència a la Cimera pel Clima

 
 

L'Ajuntament de Barcelona proposa solucions a l'emergència climàtica a la COP25

Els municipis contra el canvi climàtic, a la COP 25

 
 

Les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera assoleixen un altre màxim el 2018

El Parlament Europeu declara l'emergència climàtica

 
Recursos
 

Amb les energies renovables, és possible

 
 

És possible crear un futur segur per al clima amb les energies renovables: L’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA) ens proposa afegir-nos al canvi amb aquesta campanya.

 
Bones Pràctiques
 

Rubí presenta el projecte 50/50 a la Cimera Mundial del Clima
 

La ciutat de Rubí ha estat convidada a presentar-hi el projecte d’estalvi energètic 50/50, que es desenvolupa als centres educatius de la ciutat, en el marc de la ponència L’escola com a llavor del canvi. El 50/50 és una experiència educativa entorn de l'estalvi i l'eficiència energètica impulsada com a part del projecte Rubí Brilla.

Granollers presentarà experiències sobre biomassa i implicació dels joves a la COP25

L'Ajuntament de Granollers participarà a la COP25 en el marc de la Zona Verda, l'espai de participació social. D'una banda, presentant els projectes singulars de les xarxes de calor per biomassa que s'estan construint entre 2019 i 2020 a Granollers i també l'experiències del projecte EYES Erasmus +.

 
Especials
 

COP 25 XILE-MADRID

 
 

Sostenible ha estat present a la COP 25, una fita molt esperada després d'un any sencer de mobilitzacions pel clima. En aquest especial us apropem notícies que ha generat la conferència al nostre territori, però sobretot veus destacades de la conferència  i anàlisis posteriors per entendre que ha significat aquesta trobada per fer front a l'emergència climàtica. L'especial comença avui però en les properes setmanes us anirem oferint entrevistes amb agents presents a la COP25 que ens permetran analitzar la qüestió des de diferents perspectives, una informació clau per actuar també a nivell local i personal.

 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube