La Diputació de Tarragona segueix apostant per la biomassa forestal i l'autoconsum fotovoltaic

Font: Diputació de Tarragona

04/01/2020 - 09:00

Amb l'objectiu d'impulsar la biomassa com una alternativa de producció d'energia, la Diputació va organitzar jornades formatives arreu de la demarcació.

En primer lloc es va celebrar a Tarragona la jornada ‘Impuls de la biomassa forestal per ús tèrmic al sector químic’ amb l’objectiu d’informar dels beneficis de la biomassa forestal com a font d’energia tèrmica per a les indústries químiques, ja que permet reduir costos energètics i millorar la seva competitivitat i sostenibilitat. A més, es van presentat diversos casos d’èxit del sector químic perquè aquest pugui valorar la biomassa en substitució d’altres fonts d’energia tèrmica. La jornada va formar part del Pla Anual 2019 de transferència tecnològica de la Generalitat de Catalunya, aquest inclou actuacions en l’àmbit de la recerca i la investigació i aposta per divulgar i fer transferència de coneixements tècnics i de gestió.

D'altra banda, es va dur a terme a Vandellòs la sessió ‘Gestió forestal, prevenció d’incendis i valorització de forests tarragonines. Com ho fem compatible?’ una jornada emmarcada en el projecte ‘Xarxa de calor de proximitat de la Diputació de Tarragona’ i que va servir per conèixer models de gestió forestal en pinedes de pi blanc que permeten assolir noves economies del bosc i tractaments de defensa contra incendis. També es van mostrar diversos casos d’aplicacions de models silvícoles realitzats en boscos de pi blanc amb l’objectiu de protegir i produir aquesta espècie.

La Diputació de Tarragona impulsa la biomassa forestal com a energia renovable en diversos àmbits. La institució aposta per aquesta energia renovable per tots els seus beneficis com, per exemple, la reducció de gasos d’efecte hivernacle o la dinamització del sector forestal. És per aquest motiu que organitza jornades dirigides a experts procedents d’organismes públics o del sector privat.

La Diputació de Tarragona lidera el projecte 'Xarxa de calor de proximitat' amb l’objectiu de promoure i difondre l’ús de la biomassa local com a font energètica. El projecte preveu la instal·lació de calderes i xarxes de calor en 9 municipis de la demarcació per produir energia tèrmica sostenible a partir de la biomassa per escalfar equipaments municipals i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu 'FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4'.

 

Autoconsum fotovoltaic

La Diputació de Tarragona i el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya van organitzar una jornada informativa, dirigida a càrrecs electes i tècnics municipals de la demarcació, per informar-los sobre les oportunitats d'autoconsum en els equipaments municipals que obre el nou marc normatiu. La sessió, que va tenir lloc al Palau de la Diputació de Tarragona, va estar inaugurada per la diputada de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Eva Maria Mata i la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement de la Generalitat a Tarragona, Carme Mansilla.

Tal com ha manifestat avui la Diputada de Medi Ambient, Eva Maria Mata, la Diputació vol afrontar i treballar l'emergència climàtica i la transició energètica des del món local. En aquest sentit, va assegurar que els municipis han de ser els grans protagonistes d'aquest canvi "cap a una societat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient".

La Diputació de Tarragona és l'entitat territorial coordinadora del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia, consistent en el compromís voluntari de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin de col·laborar en el compliment de la política energètica europea de reduir les emissions de CO2 un 40%, com a mínim, l’any 2030, impulsant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. El Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses inclou en l'actualitat un total de 174 municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès. Com a ens que lidera el Pacte, la Diputació estén a l'àmbit local les principals polítiques europees de mitigació del canvi climàtic. Una de les actuacions en aquest sentit és el suport als ajuntaments en matèria de finançament per poder implantar energies renovables, promoure l'estalvi energètic i disminuir les emissions.

Enguany la Diputació de Tarragona s’ha adherit a la Declaració de Sant Fruitós del Bages, les ciutats i els pobles davant l’Agenda 2030, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com a marc de referència dels programes i accions impulsats des del món local. L’Agenda 2030 estableix el full de ruta global per a un desenvolupament sostenible fins a l’any 2030 i aborda grans reptes com ara la lluita contra el canvi climàtic, l'eradicació de la pobresa o les desigualtats. Aquesta agenda incorpora els 17 ODS agrupats en 5 grans eixos: la gent, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.

El medi ambient és, des de fa temps, una de les prioritats de la Diputació de Tarragona, i la lluita contra el canvi climàtic un dels pilars del nou pla estratègic. És per aquest motiu que la Diputació col·labora amb els ajuntaments del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès en projectes que tenen com a objectiu la millora de l’eficiència energètica i la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

A l’abril d’enguany es va aprovar el Reial decret 244/2019, del 5 d’abril, que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica. Aquest Real decret ha suposat un nou punt de partida per a les energies renovables, ja que simplifica els tràmits administratius per a legalitzar les instal·lacions d’autoconsum, elimina definitivament l’impost al sol, i permet diverses modalitats d’autoconsum, entre elles la d’autoconsum col·lectiu. Així doncs, les instal·lacions d’energies renovables per autoconsum, especialment la solar fotovoltaica, tenen molt recorregut en els equipaments municipals per tal de contribuir a la mitigació del canvi climàtic, afavorir l’autoproducció energètica i donar exemple entre la ciutadania


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Entre les actuacions destaquen la reparació de la coberta, l’aïllament tèrmic de la façana i la instal·lació de nova il·luminació LED

Notícia

La Cúpula immersiva dedicada a la sostenibilitat s’instal·la novament al Refugi 1 del Port de Tarragona.

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Butlletí