El Parc Natural de Cap de Creus, escollit a Europa per aplicar estratègies d'adaptació al canvi climàtic

03/02/2020 - 08:00

És una de les set àrees marines protegides de la Mediterrània que participa al projecte europeu INTERREG MPA Engage, que fins al juny de 2022 treballarà per aplicar plans d’acció  d’adaptació al canvi climàtic.

El Parc Natural de Cap de Creus és una de les set àrees marines escollides a Europa per a aplicar estratègies d’adaptació al canvi climàtic en el marc del projecte europeu INTERREG MPA Engage.

Es tracta d’un projecte liderat per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC), amb l’objectiu de  desenvolupar plans d’acció a  la Mediterrània, que permetin  millorar l’adaptació als impactes del canvi climàtic i reforçar les àrees marines protegides com a eina clau per tal de prevenir la pèrdua de biodiversitat i mantenir el bon estat dels ecosistemes.

Els dies 14 i 15 de gener, representants dels països socis del projecte s’han reunit  a Barcelona per a donar el tret de sortida al projecte, que s’allargarà fins al juny de 2022, amb un pressupost de  3,05 milions d’euros, dels quals el 85% són aportats pel fons FEDER InterregMed.

El projecte pretén la implicació de la comunitat científica i dels actors locals de sectors com la pesca tradicional i el turisme (activitats de busseig recreatives). Treballarà aprofitant eines de ciència ciutadana, per tal d’implementar l’ús i el monitoreig d’indicadors de biodiversitat i canvi climàtic, aplicant les metodologies proposades i testades en d’altres àrees marines protegides.

Aquesta implicació contribuirà al coneixement del medi marí i dels impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat marina, amb l’objectiu d’implementar estratègies resilients de reducció de la vulnerabilitat i l’edició de materials de difusió i sensibilització. A més del parc natural, també es faran mesures de monitoreig, ciència ciutadana  i el Pla d’adaptació al canvi climàtic a l’espai Natura 2000 Litoral del Baix Empordà.

A més del Departament de Territori i Sostenibilitat, són socis del projecte: el govern de la Regió de Ligúria (Itàlia), Stazione Zoologica Anton Dohrn (Itàlia), Polytechnic University of Marche i Future Oceans Lab (Universitat de Vigo), els organismes de gestió de 7 àrees marines protegides (Catalunya, França, Itàlia, Croàcia, Albània i Grècia), MIO-ECSDE (Grècia), Diving Alert Network (Malta). També compta amb la participació de trenta socis associats.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

NaturCap, nova eina digital per al desenvolupament sostenible del cap de Creus.

Acte
08/06/2025 - 00:00
Notícia

El CEAB i l’empresa Seabots col·laboren en un projecte europeu que aspira a calcular les reserves de CO₂ que tenen les plantes i establir estratègies per protegir-les.

Butlletí