El porta a porta millora la recollida selectiva de la brossa

Font: Catalunya Ràdio

08/03/2020 - 10:00

Així ho ha constatat el conseller Damià Calvet a la comarca del Segrià, on els pobles que utilitzen aquest sistema de recollida tenen fins a un 80 % de recollida selectiva, mentre que els que no fan porta a porta es queden al 30 %.

Calvet ho ha dit en un acte a l'abocador comarcal de Montoliu.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha col·locat la primera pedra de la nova planta de tractament de la fracció resta dels residus municipals que complementarà el Centre de Tractament de Residus (CTR) del Segrià, a Montoliu de Lleida. Les obres d’aquesta instal·lació, pressupostades en 18,5 milions d’euros, les finançarà íntegrament l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i inclouran també la remodelació de la planta de compostatge de la fracció orgànica.

El conseller ha explicat que aquesta inversió “ens ha d’esperonar a fer-ho encara millor perquè hem d’arribar a les quotes que ens marca la Unió Europea”, en referència a garantir  el compliment del requisit europeu de tractar tots els residus abans dipositar-los en dipòsits controlats. També ha recordat que “al 2020 hem d’arribar a un 50% de recollida selectiva a tot el país”. “En tot cas”, ha afegit, “no hem d’abaixar els braços ni afluixar en aquesta voluntat d’assolir els objectius”.

Calvet també ha volgut posar de manifest que “hores d’ara encara ens va a abocador un percentatge massa alt de residus, quan Europa ens diu que al 2035 només hi podran anar un 10%. És un objectiu molt ambiciós, amb el que estem compromesos com a país, i que implica tota la societat. No n’hi ha prou a tenir infraestructures com aquesta, si després en les nostres cases, els nostres comerços i les nostres indústries no contribuïm a que el sistema funcioni correctament”.

Està previst que el centre entri plenament en funcionament l’estiu de l’any vinent. Un cop en marxa, podrà tractar unes 60.000 tones anuals de resta –que és la part dels residus municipals que no es recull de forma selectiva- i 15.000 tones d’orgànica, amb un disseny flexible que permetrà afrontar escenaris diferents, preveient l’increment de la quantitat recollida selectivament. Gràcies a la gestió optimitzada de les deixalles, es podran recuperar materials i reduir tant la càrrega biodegradable com el volum de l’abocador.

 

Emergència climàtica

L’ARC calcula que la planta de tractament mecànic-biològic de la fracció resta, quan estigui en ple funcionament, estalviarà l’emissió de més de 25.700 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent al CO2 que produeixen 25.700 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres.

El projecte forma part del Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20).


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El nou sistema de recollida selectiva començarà el 3 de març i abans, s’iniciarà la distribució dels materials necessaris per al seu funcionament.

Notícia

Els municipis de Rellinars i Vacarisses aplicaran aquest 2025 la Taxa justa de tractament de residus. S’afegeixen a Sentmenat i Ullastrell que ja el 2024 han aplicat aquest càlcul que té en compte el comportament de la ciutadania. A tots aquests municipis hi ha una taxa fixa per a tots els immobles que correspon al servei de recollida de residus que presta l’Ajuntament, i una taxa variable segons les aportacions, d’escombraries que correspon al servei de tractament de residus, que efectua el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

 

Notícia
Incorpora els xips a la recollida porta a porta de l'orgànica

L’Ajuntament de Lliçà de Vall posarà en marxa a partir del 20 de gener els canvis al sistema de recollida d’escombraries. 

Butlletí