El món no està oferint als nens i nenes una vida saludable i un clima adequat per al seu futur

Font: OMS

15/03/2020 - 08:00

Cap país està protegint adequadament la salut dels nens ni el seu medi ambient i el seu futur, segons un informe històric publicat per una Comissió de més de 40 experts en salut dels nens i els adolescents de tot el món.

La Comissió va ser convocada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'UNICEF i The Lancet.

A l'informe, titulat A Future for the World 's Children? (Quin futur els espera als infants del món?), Es conclou que la salut i el futur de tots els nens i nenes i adolescents del món es troben sota l'amenaça immediata de la degradació ecològica, el canvi climàtic i les pràctiques de comercialització explotadores que empenyen els nens a consumir menjar ràpid molt processada, begudes ensucrades, alcohol i tabac.

«Tot i les millores en la salut dels nens i els adolescents en els últims 20 anys, els progressos s'han estancat i estan a punt de revertir», va dir l'ex Primera Ministra de Nova Zelanda i Copresidenta de la Comissió, Helen Clark . «Es calcula que al voltant de 250 milions de nens menors de cinc anys de països d'ingressos baixos i mitjans corren el risc de no assolir el seu potencial de desenvolupament, sobre la base de mesures indirectes del endarreriment del creixement i la pobresa. No obstant això, el que és encara més preocupant és que tots els nens del món s'enfronten ara a les amenaces existencials del canvi climàtic i les pressions comercials."

«Els països han de revisar el seu enfocament de la salut de l'infància i els adolescents per garantir que no només cuidem dels nostres nens avui, sinó que també protegim el món que heretaran en el futur», va afegir.

 

La intensificació del canvi climàtic amenaça el futur de tots els nens i nenes

L'informe inclou un nou índex mundial de 180 països en què es compara l'acompliment d'aquests països respecte de la realització dels nens i nenes- amb mesures relatives a la supervivència i el benestar infantil com la salut, l'educació i la nutrició-, la sostenibilitat - amb un indicador relatiu a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i l'equitat o les diferències d'ingressos. 

Segons l'informe, si bé els països més pobres han de fer més per donar suport a la capacitat dels seus infants de portar una vida sana, les excessives emissions de carboni -procedents de manera desproporcionada dels països més rics- amenacen el futur de tots els nens. Si, d'acord amb les previsions actuals, l'escalfament global excedeix els 4 ° C per a l'any 2100, les conseqüències serien devastadores per a la salut dels nens, a causa de l'augment de el nivell dels oceans, les onades de calor, la proliferació de malalties com el paludisme i el dengue, i la desnutrició.

L'índex mostra que la població infantil de Noruega, la República de Corea i els Països Baixos tenen les millors possibilitats de supervivència i benestar, mentre que els nens de la República Centreafricana, el Txad, Somàlia, el Níger i Mali tenen les pitjors perspectives. No obstant això, quan els autors prenen en consideració les emissions de CO2 per habitant, els països que abans anaven al capdavant ara van a la saga: Noruega ocupa el lloc 156, la República de Corea el 166 i els Països Baixos el 160. Cada un d'aquests tres països emet un 210% més de CO2 per habitant que el que li permetrà la meta fixada per 2030. els Estats Units d'Amèrica (EUA), Austràlia i l'Aràbia Saudita estan entre els deu països que generen més emissions.

«Més de 2000 milions de persones viuen en països on el desenvolupament es veu obstaculitzat per crisis humanitàries, conflictes i desastres naturals, problemes cada vegada més vinculats amb el canvi climàtic», va dir la ministra Awa Coll-Seck, de Senegal, Copresidenta de la Comissió. «Si bé alguns dels països més pobres tenen algunes de les emissions de CO2 més baixes, molts d'ells estan exposats als efectes més greus d'un clima que canvia ràpidament. La promoció de millors condicions avui dia perquè els nens i nenes sobrevisquin i prosperin a nivell nacional no ha de ser a costa d'erosionar el futur dels infants a nivell mundial ».

Els únics països en camí de complir les metes relatives a les emissions de CO2 per habitant el 2030 que també tenen un acompliment correcte (dins dels 70 primers llocs) pel que fa a les mesures de realització dels nens són: Albània, Armènia, Granada , Jordània, Moldàvia, Sri Lanka, Tunísia, Uruguai i Vietnam.

 

Els nens i nenes són presa de les pràctiques de comercialització nocives: l'obesitat infantil s'ha multiplicat per 11

En l'informe també es destaca la clara amenaça que suposen per als nens les pràctiques de comercialització nocives. Les dades mostren que els nens d'alguns països veuen fins a 30.000 anuncis només a la televisió en un any, mentre que l'exposició dels joves als anuncis de cigarrets electrònics va augmentar en més de el 250% als Estats Units d'Amèrica en un període de dos anys, afectant a més de 24 milions de joves.

El professor Anthony Costello, un dels autors de la Comissió, va dir: «L'autoregulació de la indústria ha fracassat. Diversos estudis realitzats a Austràlia, el Canadà, Mèxic, Nova Zelanda i els Estats Units d'Amèrica, entre molts altres, han demostrat que l'autoregulació no ha obstaculitzat la capacitat comercial de fer publicitat per als nens. Per exemple, tot i que la indústria es va adherir a l'autoregulació a Austràlia, els espectadors infantils i adolescents van seguir exposats a 51 milions d'anuncis d'alcohol en tan sols un any en el context de la retransmissió per televisió de partits de futbol, ​​cricket i rugbi. I la realitat podria ser molt pitjor encara: tenim poques dades i xifres sobre l'enorme expansió de la publicitat a les xarxes socials i els algoritmes dirigits als nostres nens ».

L'exposició de la població infantil a la comercialització de menjar escombraries i begudes ensucrades s'associa amb la compra d'aliments poc saludables i amb el sobrepès i l'obesitat, el que vincula la comercialització agressiva amb l'alarmant augment de l'obesitat infantil. El nombre de nens i adolescents obesos va augmentar de 11 milions el 1975 124 milions el 2016, és a dir, es va multiplicar per 11, amb costos individuals i socials molt elevats.

 

Manifest per a l'adopció de mesures immediates pel que fa a la salut dels nens i nenes i els adolescents

Per protegir els nens, els autors de la Comissió independent demanen un nou moviment mundial impulsat per i per als nens. Les recomanacions específiques són les següents:

  1. Reduir el CO2 amb la major urgència, per vetllar perquè els nens tinguin un futur en aquest planeta.
     
  2. Situar els infants i els adolescents en el centre dels nostres esforços per aconseguir un desenvolupament sostenible.
     
  3. Noves polítiques i inversions en tots els sectors per treballar en pro de la salut i els drets dels infants.
     
  4. Tenir en compte les opinions dels nens en les decisions polítiques.
     
  5. Endurir la reglamentació nacional de les pràctiques de comercialització nocives, amb el suport d'un nou Protocol Facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l'Infant.

El Dr Richard Horton, editor en cap de les publicacions de el grup The Lancet, va dir: «Tenim una gran oportunitat. Disposem de dades probatoris. Tenim les eines necessàries. Aquesta Comissió fa una crida tant als caps d'Estat com als governs locals, i tant als líders de les Nacions Unides com fins als mateixos nens, perquè neixi una nova era a favor de la salut dels nens i els adolescents. Es necessitarà coratge i compromís per estar a l'alçada. És la prova suprema de la nostra generació ».

«Des de la crisi climàtica fins l'obesitat i les pràctiques comercials nocives, els nens de tot el món s'han d'enfrontar a amenaces que eren inimaginables fa tot just unes poques generacions», va dir Henrietta Fore, Directora Executiva de l'UNICEF. «Ha arribat el moment de replantejar-se la salut infantil, de manera que se situï als nens i el seu benestar al capdamunt de l'agenda de desenvolupament de tots els governs i per sobre de totes les consideracions».

«Aquest informe mostra que, massa sovint, els responsables de la presa de decisions en el món estan fallant als nens i joves d'avui dia: fallant en la protecció de la seva salut, dels seus drets i del seu planeta», va dir el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut. «Això ha de ser un toc d'atenció perquè els països inverteixin en la salut i el desenvolupament dels infants, s'assegurin que les seves veus siguin escoltades, protegeixin els seus drets i construeixin un futur apropiat per als nens».


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Acte
23/03/2025 - 00:00
Notícia

Comença la segona fase del pla Clima Escola Barcelona amb la climatització de 30 centres educatius i una inversió de 17,7 milions d’euros. Els treballs, finançats amb la recaptació de l’impost turístic, es faran al llarg de l’any 2025 i durant les vacances per minimitzar l’impacte en l’activitat docent. La primera fase, que ha beneficiat 24 escoles, es completarà aquest octubre.

Butlletí