Espanya se suma al Pacte Europeu dels Plàstics

Font: La Moncloa

19/03/2020 - 08:00

Espanya s'ha sumat a Brussel·les al Pacte Europeu dels Plàstics, una iniciativa amb l'objectiu d'accelerar la transició cap a l'economia circular en l'àmbit dels plàstics, eliminar els residus plàstics de l'entorn, reduir l'ús innecessari del plàstic i apostar per la innovació en la reutilització i reciclatge del plàstic.

De moment, s'han adherit a aquesta iniciativa, a més d'Espanya, altres 12 països europeus -entre ells Països Baixos, França, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Grècia, Suècia, Portugal, Finlàndia, Eslovènia, Lituània, Letonia-, així com 90 multinacionals i associacions.

Aquesta iniciativa fixa quatre objectius mesurables per a l'any 2025 i actuarà sobre tots els plàstics utilitzats en envasos i productes d'un sol ús posats al mercat a l'Espai Econòmic Europeu. Aquests quatre objectius són:

  • Dissenyar tots els envasos de plàstic i productes de plàstic d'un sol ús posats al mercat perquè siguin reutilitzables en la mesura del possible, i que en tots els casos siguin reciclables en 2025.
     
  • Caminar cap a un ús més responsable dels envasos de plàstic i productes de plàstic d'un sol ús, amb l'objectiu de reduir els productes de plàstic verge i l'embalatge en al menys un 20% (en pes) per 2025, amb la meitat de aquesta reducció provinent d'una reducció absoluta de plàstics.
     
  • Augmentar la capacitat de recollida, classificació i reciclatge de tots els plàstics utilitzats en envasos i productes de plàstic d'un sol ús en al menys un 25% per 2025 i assolir un estàndard de qualitat de tot el procés de reciclatge adequat a la demanda de plàstic reciclat.
     
  • Impulsar l'ús de plàstics reciclats en nous productes i embalatges tant com sigui possible per 2025, i que les empreses que facin servir plàstics aconsegueixin una mitjana de al menys un 30% de plàstics reciclats (en pes) en la seva gamma de productes i embalatges.

El Pacte ha estat promogut per França i Holanda i està inspirat en el treball sobre la Nova Economia dels Plàstics de la Fundació Ellen MacArthur.

Els signataris es comprometen a donar suport al Pacte, reconeixent els seus diferents rols en la cadena de valor i les seves diferents responsabilitats com a empreses de producció i reciclatge de plàstic; empreses consumidores de plàstic; empreses de recollida i classificació; governs nacionals de països dins de l'Espai Econòmic Europeu o altres organitzacions de suport (organitzacions de la societat civil, autoritats regionals i locals, associacions empresarials, proveïdors de serveis tecnològics, institucions de coneixement, o Sistemes de responsabilitat ampliada). La Comissió Europea participarà com a observador.

 

Combatre la contaminació per plàstic a nivell mundial

El Pacte està vinculat a una xarxa global de Pactes de Plàstics (incloent Sud-àfrica, Malàisia i Xile), liderada per la Fundació Ellen MacArthur en col·laboració amb WRAP (Waste and Resources Action Programme), ajudant a avançar en els esforços mundials per combatre la contaminació per plàstic.


 

Relacionats

Article

L’Ajuntament d’Olot i DinàmiG impulsen una campanya d’assessorament en matèria de sostenibilitat i foment del consum responsable al comerç d’Olot. Es tracta d’un projecte que vol aconseguir que el sector implementi mesures de reutilització d’envasos i bosses, i establir bones pràctiques amb la creació d’una Guia de Sostenibilitat, Economia Circular i Consum Responsable d’Olot.

Article

El Govern ha aprovat el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030 per accelerar la transició del nostre país envers una economia més circular i justa que maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau. 

Article

La nova xarxa empresarial d’economia circular s’emmarca en el Pla Director d'Economia Circular i Digital que suposa un pas endavant en l’impuls de la competitivitat empresarial i la sostenibilitat al municipi

Butlletí