Espigoladors, finalista dels Premis de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Font: EWWR

09/04/2020 - 09:31

El jurat dels Premis de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) han seleccionat 16 accions creatives i impactants d'arreu d'Europa sobre prevenció de residus, d'un total de 80 candidatures, com a finalistes. Els guanyadors es donaran a conèixer a finals d’aquest any.

Els 16 finalistes inclouen tres accions corresponents a cadascuna de les categories a premiar següents: administracions públiques i organitzacions; empreses; ONG / associacions; ciutadans; i establiments educatius. El jurat també va seleccionar un guanyador del Premi Especial Europeu, que es concedirà a l’acció que millor exemplifiqui l’esperit europeu de cooperació per a la prevenció de residus.

Les 80 candidatures valorades es van escollir de les més de 16.500 accions que es van organitzar durant l'onzena edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus el novembre de 2019. Amb una gran "qualitat de moltes accions, cosa que va dificultar el procés de selecció, però encara més gratificant la selecció" segons el jurat. 

El premi # elmenajrnoesllença és una iniciativa paraigua a través de la qual la Fundació Espingoladors impulsa la prevenció i la reducció del malbaratament alimentari durant més de cinc anys. Amb els anys, els estudiants més joves i grans s’han motivat a crear llibres d’històries il·lustrades, vídeos amb consells, vídeos musicals i a conscienciar a les xarxes socials sobre el tema.

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2019, Espigoladors va dur a terme 83 tallers sobre prevenció del malbaratament alimentari a 37 poblacions catalanes, i va comptar amb més de 2.200 estudiants. També va llançar una campanya de mitjans de comunicació social - # 5anysdePremi per augmentar la visibilitat de la iniciativa.

El projecte compta amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, entre d'altres.

A continuació, es mostren les 16 accions finalistes per categoria (podeu consultar més informació de cada finalista als enllaços per categories):

 

Administració o organització pública

  • Eco-learning, implementat per IFAPME, Valònia, Bèlgica
  • Hàbits verds per a un Labin sostenible, implementat pel Municipi de Labin, Croàcia
  • “Tots participem en la reducció de residus”: campanya de sensibilització nacional implementada per la Corporació grega de radiodifusió del servei públic (ERT), Grècia

Associació / ONG

  • Festival de curtmetratges “Coole Suppe” per a una cultura alimentària sostenible, implementat per Kommunikation und Medien e.V., Alemanya
  • La llengua del mar, implementada per quatre associacions de centres d’idiomes (ACEIAS, ACEIGA, ACCEI, ACIE) a Astúries, Espanya
  • elmenjarnoesllença (#nowastingfood): la recerca dels herois i les heroïnes del malbaratament d'aliments reducció, implementat per la Fundació Espigoladors, Catalunya, Espanya

Negoci / Indústria

  • Posada en marxa d'una economia circular per a ajudes mèdiques a Alta Saona, implementada per Mutualité Française d'Alta Saona, França
  • Fira de diversió familiar, implementada per Stars poden´Bars, Mònaco
  • Actuar diferent, Repensar !, implementat per Corporació Alimentària Peñasanta S.A., Astúries, Espanya

Establiment educatiu

  • L'Slow Food Garden estima el planeta, implementat per 246 institucions educatives a Itàlia
  • Nudging com a estratègia de canvi de conducta per reduir el malbaratament a Hotelschool La Haia, Països Baixos
  • Sensibilitzar a l'escola secundària "El Vallín", Astúries, Espanya

Ciutadania

  • Taller d'engreixament de "ferralla a sabates", realitzat per Andrea Natterer, Alemanya
  • Mapa Ecoconsumo: què és i com funciona, implementat per Ambimente, Itàlia
  • Residus zero, pas a pas, implementats per Axelle Béguin i Zeynep Songülen İnanç, Turquia

Premi especial europeu: L’únic guanyador s’anunciarà junt amb els guanyadors de les cinc categories anteriors.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La campanya de sensibilització promou el consum local i la reducció de residus, i ofereix diverses activitats educatives i tallers per fomentar hàbits sostenibles.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí