Compostadors als pobles del Pallars Sobirà

22/05/2020 - 08:00

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió de les restes de menjar és el compostatge als pobles.

La gestió de les restes de menjar (fracció orgànica) és clau per a reduir residus que van a l'abocador. Encara que no ho sembli d'entrada, les restes de menjar que entren en un abocador provoquen vertaders estralls, ja que les restes de menjar produeixen  gasos i lixiviats tòxics  amb elevats costos de gestió ecoòmica i ambiental. 

El Pallars Sobirà té una elevada dispersió de pobles de petites dimensions, on la forma de gestió és el compostatge als pobles. Un o dos compostadors de 800 litres se situen al costat de les àrees de contenidors del poble i els veïns llencen les restes de menjar en aquests compostadors i hi afegeixen una mica de viruta vegetal que el servei acopia al costat. El servei de recollida destina una operari  i una furgoneta per tal de mantenir i gestionar aquests més de 90 compostadors que hi ha distribuïts.

Un dels moments emocionants d'aquest tipus de servei és quan un dels compostadors ha acabat el seu cicle i des del servei es criba tot el contingut dipositant el comspot resultant al costat mateix perque els propis veïns en fagin ús. Podríem dir que és un compost km. 0. Aquest sistema de gestió necessita de la plena col·laboració i participació dels veïns, per això us animent a seguir separant les restes de menjar a casa i dur-les als compostadors.

Aquesta experiència es va inciar amb una prova pilot a tres pobles de la comarca l'any 2008, i fins l'actualitat aquest model s'ha desplegat a més de 60 pobles de la comarca. 


 

Categories: 
Municipis: 
Pallars Sobirà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Butlletí