Font: AMB.cat
La reducció de l'activitat humana durant el confinament per la COVID-19 ha afavorit que els parcs i les platges metropolitans s'hagin convertit en refugis de natura. El resultat ha estat un augment de fauna difícilment observable en circumstàncies normals, com ara flamencs, cabirols o senglars.
Aquests efectes provocats pel confinament no haurien estat possibles però, sense l'aplicació de mesures implementades per l'AMB. Així, durant els darrers mesos s'han realitzat les tasques necessàries per mantenir aquests espais públics metropolitans en bones condicions de salut i seguretat, respectant els cicles biològics.
Desenvolupament del cicles biològics
La primavera és un moment important en el cicle biològic dels parcs i les platges. En aquestes dates s'inicien molts processos de gran importància com ara la rebrotada, la germinació i la floració de les plantes i també és l'època reproductiva de moltes espècies de fauna.
En aquest context, la desaparició de la presència humana ha propiciat la presència d'espècies difícils d'observar com els senglars, la serp verda, el cabirol o els flamencs, en aquest cas a les platges de municipis propers al delta del Llobregat.
I ha destacat especialment una lmportant presència de nius d'ocells, alguns cridats per l'aliment de les menjadores que ja estaven instal·lades als arbres.
La fauna no ha estat l'única protagonista de parcs i platges sense presència humana. En el món vegetal ha augmentat la floració dels prats o de les plantes aquàtiques de les làmines d'aigua naturalitzades.
En el primer cas, gràcies a un sistema curós que promou la presència de pol·linitzadors, i en el segon, per l'abandonament previ de plantes ornamentals en l'espai aquàtic natural on ara no es requereix l'ús de productes químics.
Finalment a les platges metropolitanes, destaca la floració de les espècies autòctones en les dunes, que afavoreix la consolidació d'aquests ecosistemes tan importants per a la preservació de les platges.
La importància dels espais de natura
La natura i la biodiversitat tenen un paper molt important en la prevenció i el comportament de les pandèmies. El correcte funcionament dels ecosistemes, amb les seves poblacions d'organismes consolidades, és imprescindible per controlar els patògens que hi són presents. Per aquest motiu, és de vital importància treballar per millorar la biodiversitat als parcs i les platges, ja que són espais de natura a les ciutats, especialment en àmbits tan urbanitzats com la metròpolis de Barcelona. La gestió integral que porta a terme l'administració metropolitana d'aquests espais, incorpora aquest objectiu de manera transversal, tal com es recull al Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB.