Font: CCMA
L'Ajuntament elabora un pla que preveu una inversió de 1.400 milions en 80 anys per construir dipòsits d'aigües pluvials, clavegueres i instal·lar paviments drenants
L'Ajuntament de Barcelona preveu ampliar la xarxa de clavegueram i els dipòsits d'aigües pluvials per fer front a l'augment de les pluges torrencials.
Aquesta intenció s'ha concretat en el nou Pla Director Integral de Sanejament, que preveu que aquestes pluges seran un 17% més freqüents en els pròxims anys.
El pla és ambiciós: planteja una planificació a 80 anys vista, fins al 2100, amb una inversió de 1.400 milions d'euros, a un ritme d'uns 175 cada 10 anys.
Autobusos i taxis en un carrer de Barcelona completament inundat
84 milions en 6 anys
En els pròxims 6 anys està previst invertir 84 milions en les obres més urgents, com el desdoblament del gran interceptor de la Diagonal per protegir la part baixa de Gràcia i la zona dels carrers Bailèn i Girona.
Aquesta obra i altres també permetran millorar el drenatge per evitar les inundacions al Raval, el Poble-sec i l'Esquerra de l'Eixample.
Segons Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, el pla està pensat per fer front al canvi climàtic: "Quan pensem en canvi climàtic hem de saber que hi ha canvis que han vingut per quedar-se, que hi ha situacions que ja seran irreversibles, i per tant ens hi haurem d'adaptar, ser més resilients, i un dels projectes cabdals serà el redimensionament que té a veure amb les pluges torrencials."
Eloi Badia, regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona
Nou pla de sanejament per reduir en un 50% els riscos de les pluges torrencials i millorar la seguretat a l'espai públic.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) July 11, 2020
Adaptem el clavegueram i el sistema de drenatge a l'#EmergenciaClimàtica. pic.twitter.com/tdjnHbaf0T
La novetat: paviments drenants
Badia destaca que aquest pla és el primer que incorpora les previsions sobre canvi climàtic, i també que una de les novetats serà l'aposta pels paviments drenants, que xuclen l'aigua de pluja: "El que volem és tenir controlades al 100% les pluges torrencials més freqüents, les que es produeixen cada 10 anys, i que l'afectació per als veïns i el medi sigui la mínima possible."
Badia ha assegurat que actualment el cost per a la ciutat d'aquestes pluges puja és any d'uns 100 milions d'euros, i el que es vol és reduir aquesta xifra fins als 20 milions.
Dipòsits pluvials i clavegueres
El pla preveu construir 50 dipòsits per recollir aigües pluvials quan hi ha pluges fortes, que s'afegiran a la xarxa d'una dotzena construïts fa anys en llocs estratègics. I també l'ampliació de la xarxa de clavegueram en uns 200 quilòmetres més.
Clavegueres de Barcelona (CCMA)