Font: Central Parc
El Parc Agrari del Baix Llobregat té 160 hectàrees abandonades. A Central Parc han recuperat 5,5 hectàrees d’aquests espais en desús i els posen en valor a través de l’agricultura ecològica.
A les finques on promouen la formació i la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat, ofereixen productes ecològics i de proximitat amb petjada social.
Es tracta d’una cooperativa de treball associat i iniciativa social sense ànim de lucre que promou la recuperació mediambiental d’espais degradats del Parc Agrari i la formació i inserció sociolaboral de persones en situació de risc d’exclusió a través de la producció agroecològica al Baix Llobregat.
Actualment, Central Parc treballa amb 7 hectàrees de terreny situades al Parc Agrari del Baix Llobregat, totes amb el certificat ecològic del CCPAE, on desenvolupa la producció i la comercialització de verdures i hortalisses ecològiques. La cooperativa es va fundar el 24 d’abril del 2015 amb la posada en valor d’una primera parcel·la, Les Cabasses, i actualment produeix en 3 finques diferents (Les Cabasses, Cal Gallina i Ca la Nanda).
L’impacte social del projecte es dirigeix cap a diversos col·lectius que, a partir de l’activitat agrícola, treballen de forma cooperativa i fomenten el sentiment de pertinença i utilitat de les persones. Els col·lectius amb qui col·laboren són:
- Joves que no han finalitzat els estudis i que estan realitzant el curs de PFI (Programa de Formació i Inserció), especialitzat en auxiliar agropecuari
- Aturats de llarga durada, majors de 45 anys, amb escassos recursos o sense ingressos
- Persones refugiades o demandants d’asil amb vincles amb l’agricultura i en procés d’integració social
- Persones realitzant mesures penals alternatives
- El desenvolupament de l’activitat agrícola i formativa de Central Parc també té un impacte directe en el medi ambient, en les persones i en l’economia. L’impacte es concreta en:
- La recuperació d’hectàrees de terreny agrícola en desús
- La producció ecològica i satisfacció de la demanda d’aquest tipus de productes
- La creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat
- La inserció sociolaboral i integració de persones en situació de vulnerabilitat
- L’augment de la cohesió social
- L’augment del consum ecològic i de proximitat
- El desenvolupament econòmic sostenible