Font: CCMA
Naixement d'una tortuga babaua a la platja de la Mar Bella de Barcelona
Han nascut 30 cries de la tortuga marina en el primer niu identificat a la ciutat de Barcelona que han custodiat 1.500 voluntaris durant els 46 dies d'incubació.
Neixen les primeres cries de tortuga babaua a la platja de la Mar Bella de Barcelona. Durant la nit en van néixer cinc i aquesta tarda 25, d'un niu de 77 ous. D'aquesta posta, 17 es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació CRAM per a la incubació artificial i també estan a punt de descloure's.
El 16 de juliol es va identificar a la platja el niu de la tortuga babaua (Caretta caretta) i es va traslladar terra endins per evitar inundacions i afavorir d'aquesta manera el bon desenvolupament dels ous.
Les primeres cries han nascut en el dia 46 d'incubació, molt per sota dels 60 dies habituals. Les altes temperatures registrades aquest estiu poden haver accelerat el procés.
Les tortugues solen néixer durant les hores de foscor, així que s'espera que durant les pròximes dues nits descloguin la resta dels ous.
Un equip de voluntaris del CRAM seguirà vigilant els ous a l'espera que neixin les noves cries durant aquests dies. Aquestes setmanes, 1.500 persones han custodiat l'espai durant els dies d'incubació.
Com per aquest cap de setmana hi ha previsió de temporal de pluja s'ha condicionat el niu per garantir l'èxit d'incubació i, des de la fundació es demana a la ciutadania que no s'apropi a la zona del niu per garantir la tranquil·litat de les cries.
Aquestes tortugues marines, després d'haver estat examinades, han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM i formaran part del projecte conegut com Headstarting, on seran criades en captivitat fins que arribin al pes òptim per a la seva reintroducció al medi natural, per afavorir així la seva supervivència. De fet, aquesta setmana ja es van alliberar 22 cries de tortuga.
Les tortugues marines produeixen un elevadíssim nombre d'ous amb una possibilitat de supervivència baixa (només 1 cria de cada 100 ous al primer any de vida i 1 de cada 1.000 arriba a l'edat adulta).
400 ous a les platges catalanes
Per incrementar les possibilitats de supervivència del primer niu mai identificat a la ciutat de Barcelona, l'Ajuntament ha impulsat un protocol de condicionament de l'indret. Així, s'ha rodejat el niu amb una tanca i s'ha garantit la foscor nocturna apagant-hi l'enllumenat.
Aquest és un dels quatre nius que s'han localitzat a Catalunya des que va començar la temporada de nidificació de la tortuga babaua. Els altres nius s'han trobat a Vila-seca (2 de la mateixa mare) i a la barra del Trabucador, al delta de l'Ebre.
Es té constància de prop de 400 ous dipositats a les platges catalanes aquest estiu. Ja s'ha igualat el rècord de nidificació d'aquesta espècie, que es va registrar fa dos anys, i encara no ha acabat la temporada de posta.
Els episodis de reproducció de tortuga marina a Catalunya, i a la Mediterrània Occidental, ha augmentat de manera significativa en els últims 15 anys, probablement a causa del canvi climàtic. Les tortugues busquen llocs situats més al nord, menys càlids, que proporcionen temperatures d'incubació més temperades per a l'espècie.