Un estudi apunta que la contaminació es va reduir fins a un 70 % durant el confinament

Font: Betevé

10/11/2020 - 22:26

A l'estació de l'Eixample, i gràcies al confinament, els micrograms per metre cúbic van passar de xifres màximes de 50 µg/m³ fins a mínims de 14 µg/m³

Segons les darreres dades de l’estudi de la Generalitat de la qualitat de l’aire, aquest any tan atípic ha registrat moltes baixades i pujades en els nivells de contaminació atmosfèrica. A les estacions de trànsit de Barcelona és on s’ha notat més aquesta variació.
 

Arriba el confinament, baixa la contaminació

A l’estació de l’Eixample, durant les primeres setmanes d’any es van registrar concentracions de fins a 40 i 50 micrograms per metre cúbic, unes xifres molt per sobre de les recomanacions de l’OMS. Amb l’arribada del confinament i de les restriccions de mobilitat, però, hi va haver una caiguda dràstica d’aquests nivells de contaminació i els valors van arribar a xifres de fins a només 14 micrograms per metre cúbic, una caiguda en picat de fins al 70 % respecte als nivells de contaminació d’altres anys.
 

Arriba el desconfinament, puja la contaminació

El desconfinament, que va venir acompanyat d’una recuperació de la mobilitat a la ciutat, va propiciar que, novament, augmentés la contaminació de l’aire. Els valors van tornar a superar els 30 micrograms, fins a arribar en alguns punts als 40, durant la segona setmana de juliol, per exemple. Malgrat tot, la nova normalitat ha ajudat a mantenir aquesta xifra dins d’aquests paràmetres, uns valors que segueixen sent un 20 % inferiors als que teníem abans de la pandèmia.

Poca variació en les partícules en suspensió

Pel que fa a les concentracions de partícules en suspensió, les PM10, no han variat tant perquè en bona mesura depenen d’episodis naturals com ara la pols provinent del Sàhara. Tot i això durant el confinament la concentració de partícules va baixar un 15 % i amb l’arrencada de la mobilitat les xifres se situen només un quatre per cent per sota.


 

Relacionats

Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Notícia

Els resultats d’un estudi mostren un nombre major de morts relacionades amb la calor atribuïbles al canvi climàtic entre les dones i les persones de 80 anys o més.

Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Butlletí