Font: Ajuntament de Mataró
Els resultats permetran obtenir la quantitat de la freqüència d’hores d’olor exposades en els punts observats, caracteritzant també quins són els focus emissors més rellevants de les instal·lacions del Centre. Amb aquest estudi s’obtindrà una lectura acurada i continuada sobre l’exposició de les olors en diferents zones pròximes al Centre per poder emprendre actuacions que mitiguin la possible afectació.
Determinar l’origen d’una olor i quina és la seva influència sobre la població no és una tasca fàcil. Malgrat que alguns dels components químics i físics d’una olor són relativament senzills de mesurar, a l’hora d’analitzar-la intervenen també d’altres factors més subjectius que compliquen aquesta relació, com ara la capacitat olfactiva de cada persona.
Precisament, amb l’objectiu d’obtenir dades objectives sobre la incidència real de les olors que es puguin originar des del Centre de Residus, el Consorci de Residus del Maresme ha engegat un nou estudi per fer seguiment, control i vigilància sobre l’impacte odorífer del Centre.
En aquest nou estudi, que porta en marxa des de finals de gener de la mà de l’empresa Odournet S.L., s’analitzaran les olors a través d’una malla de diferents punts establerts en el polígon industrial Les Hortes, el barri del Cros d’Argentona i l’entrada de la ciutat de Mataró; zones especialment pròximes al Centre de Residus. Per poder dur a terme aquesta feina, un grup de persones expertes en aquest àmbit s’anirà situant en els diversos punts d’observació en diferents moments i hores del dia i de la nit durant tota la durada de l’estudi. Els resultats permetran obtenir la quantitat de la freqüència d’hores d’olor exposades en els punts observats, caracteritzant també quins són els focus emissors més rellevants de les instal·lacions del Centre.
Aquest treball es realitzarà de manera continuada durant aquest any i el següent amb idea d’allargar-se durant dos anys més. L’objectiu és obtenir una lectura acurada i continuada sobre quina és l’exposició de les olors en els diferents punts de la malla per poder emprendre actuacions que mitiguin la possible afectació.
Un camí cap a la millora que es remunta al 2009
No és la primera vegada que des del Consorci de residus del Maresme es posa en marxa un estudi d’aquestes característiques. Entendre la incidència real de les olors de la planta al seu entorn i ser capaç de donar respostes per a la millora és un dels temes en els quals el Consorci de residus porta treballant de manera incansable des de l’any 2009.
En aquest sentit, durant els últims anys s’han aplicat diverses mesures per pal·liar l’acció de les olors com la col·locació de neutralitzadors d’olors, la reparació de les portes d’accés dels vehicles a les naus o la substitució dels conductes d’acer inoxidable per plàstic de polietilè per eliminar les fuites causades per la corrosió. A més, també es va substituir el biomedi del biofiltre, és a dir, el substrat per on passen els cabals d’aire aspirats de les diferents naus per desodoritzar-los abans que surtin per la xemeneia. També es va aplicar una millora en el sistema d’aspiració de la nau de bioestabilització aeròbia, on la matèria orgànica passa per un procés biològic.
En la mateixa línia, la planta de residus també va incorporar una nova estació meteorològica per avaluar les condicions climàtiques quan es produeixin incidències causades per les olors.
Tot i que les actuacions realitzades han aconseguit una clara millora, aquest nou estudi vol continuar en aquesta línia, sent capaç de contribuir al disseny de noves respostes per a les necessitats relacionades amb les olors a l’entorn més immediat del Centre.
El Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme està format per 27 ajuntaments de la comarca, Mataró entre ells. El president de l'ens és l'alcalde de Mataró, David Bote.