Teià, Alella i El Masnou llancen la campanya Mou-te pel Zero! per promoure la reducció de residus i impulsar el comerç local

26/03/2021 - 10:00

Els ajuntaments de Teià, Alella i El Masnou, cadascun al seu àmbit territorial, llancen la campanya Mou-te pel Zero! per promoure la reducció de residus i impulsar el comerç local. La lluita contra el canvi climàtic és un dels objectius transversals de la campanya, juntament amb la transformació digital del comerç local, la fidelització de la clientela i l’estalvi econòmic.

Des de la Regidoria de Medi Ambient, en col·laboració amb l’empresa Go Zero Waste, es proposa un joc adreçat a tota la ciutadania. Cada persona, segons el seu nivell i les seves motivacions, pot assumir reptes i aconseguir punts per optar a tres tipus de recompenses:

- Productes que ajuden a la reducció de residus.
- Descomptes al comerç local.
- Entrades i descomptes en activitats culturals i lúdiques.

Tres nivells i 30 reptes

A cada usuari o usuària se li proposarà un itinerari de reptes adient al seu perfil, de manera que progressarà de nivell a mesura que els superi. Segons els seus impulsors, “aquest mètode combina l’aprenentatge lúdic amb l’assumpció d’hàbits respectuosos amb el medi ambient i beneficiosos amb el comerç local”.

En total hi ha 30 reptes distribuïts en tres nivells, a raó de 10 en cada fase. Cada acció de la fase inicial està valorada en 5 punts; les de la fase intermèdia, en 10, i les de la fase avançada, en 15 punts. Per exemple, n’hi ha que convinden a comprar productes a granel en lloc d’envasats amb plàstic; d’altres proposen reparar aparells electrònics o peces de roba en comptes de comprar-ne de nous. També n’hi ha que estan pensats per a la promoció d’hàbits saludables i per a la reducció de gasos d’efecte hivernacle, com desplaçar-se a peu o en bicicleta.

Arribat al repte número 29, hi ha la possibilitat que el mateix jugador proposi un repte ideat per ell.

Vies de participació

Hi ha dues formes de participar-hi:

En línia: A través d’una app que es pot descarregar al web Mou-te pel Zero o bé escanejant el codi QR dels tríptics i cartells. A continuació, caldrà introduir-hi el codi postal del municipi: 08329.

En aquest cas, la persona participant seleccionarà un repte i clicarà sobre la pestanya ‘completar’. Acte seguit rebrà les indicacions per fer una fotografia acreditativa i enviar-la a través d’un panell privat a Go Waste Zero. Si es vol, es podran aconseguir punts extres compartint el repte a les xarxes socials. En qualsevol cas, la persona pot repetir tots els reptes les vegades que vulgui, però sempre haurà de deixar passar un marge 24 hores entre cada repetició.

L'app ja està disponible per a iphone i en les properes hores estarà en funcionament la versió actualitzada per a android.

Física: Mitjançant un fulletó que es podrà aconseguir als comerços que hi col·laboren. Si s’opta per aquesta segona via, el venedor o venedora segellarà el fulletó cada cop que la persona participant acompleixi un repte. Quan hagi completat els 30 reptes o no vulgui fer-ne més, lliurarà la butlleta a l’Ajuntament, indicant-hi les seves dades de contacte per si resulta premiada: nom, telèfon i correu electrònic.

Sorteig periòdic

Quan la persona completi els nivells que vulgui, o bé en el moment que ho decideixi, donarà per acabada aquella participació, i més endavant en podrà iniciar una altra. Amb una regularitat que encara està pendent de definir, els formularis de l’app i les butlletes lliurades entraran en un sorteig. Les persones que acumulin més punts tindran més opcions d’obtenir premis. Els guanyadors rebran un avís a través del correu electrònic o del mòbil per comunicar-li-ho i per acordar-ne el lliurament.

Termini anual

La campanya Mou-te pel Zero! té caràcter anual i té un cost inicial per a l’Ajuntament de 1.600 euros, tot i que la Regidoria de Medi Ambient té la intenció d’ampliar-ne la durada si té bona acollida.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article


 

Viladecans i Torrelles de Llobregat han donat un pas endavant decisiu en la lluita contra la contaminació per plàstics amb la implementació de mesures innovadores que podrien marcar un abans i un després a nivell europeu. En el marc del projecte ERIC, impulsat per Zero Waste Europe, aquests municipis catalans estan adoptant estratègies valentes per reduir dràsticament els residus plàstics.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí