S’ha instal·lat un sistema de sensors als contenidors de vidre per controlar quan estan plens, evitar desbordaments i fer més eficient el servei. També s’ha ampliat en un 23 % la capacitat dels contenidors de paper i cartró distribuïts a la ciutat, i en un 17 % els de recollida d’envasos.
Paral·lelament als nous models de recollida de residus, com la selectiva mòbil al centre o el porta a porta comercial, l’Ajuntament ha començat a implantar millores en la recollida selectiva convencional que es realitza en contenidor obert a la resta de la ciutat.
Així, ha instal·lat un sistema de sensors d’ultrasons a tots els contenidors de vidre (prop de 300) que permet conèixer com de plens es troben, de manera remota i en temps real. Les dades es gestionen mitjançant una plataforma web que monitoritza el nivell d’ompliment i permet gestionar alarmes i avisos. Aquest sistema, encarregat a l’empresa mataronina SAMCLA i que ha tingut un cost de 36.732,80 €, facilita la planificació i optimització del servei de recollida per tal de controlar possibles desbordaments i gestionar les rutes dels camions per buidar els contenidors.
Més contenidors i més freqüència de recollida
L’Ajuntament també ha començat a ampliar el nombre de contenidors de paper i cartró i de recollida d’envasos: se n’estan instal·lant 40 més de paper i cartró (344 en total), i 20 més d’envasos (351 en total). Aquests nous contenidors estaran ubicats en llocs on s’ha detectat que hi ha més necessitat. D’altra banda, es dobla la freqüència de recollida de paper i cartró i d’envasos en prop de 40 punts de recollida de cadascuna d’aquestes fraccions, de manera que aquests contenidors es buidaran a diari enlloc de fer-ho en dies alterns. L’augment del nombre de contenidors i a la vegada de la freqüència de recollida suposa un increment del 23 % de la capacitat de recollida total del paper i cartró al carrer i del 17 % pel que fa els envasos. Es preveu que a finals d’abril els nous contenidors ja estiguin instal·lats.
Aquestes millores s’emmarquen en el nou model de recollida dels residus que l’Ajuntament està implantant des del juny passat, quan es va posar en marxa el nou contracte de gestió del servei. Els objectius són millorar els índexs de recollida selectiva i l’estat general de la neteja a Mataró, així com afavorir una ciutat més circular facilitant que els residus siguin tractats com un recurs.
Nou sistema de sensorització als contenidors de vidre a #Mataró
— Ajuntament de Mataró (@matarocat) April 12, 2022
Per tal d'evitar desbordaments i optimitzar les rutes dels serveis de neteja, hem instal·lat un nou sistema de sensors a tots els contenidors de vidre de la ciutat. pic.twitter.com/IMLmRHusA5