Santa Coloma rep 3 milions d’euros de fons europeus per al Refugi de Biodiversitat

11/07/2022 - 13:33

La fase II de la Renaturalització del riu Besòs es finançarà amb 3.056.516 € provinents del Ministeri per a la Transició Ecológica i el Repte Demogràfic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte de recuperació del Besòs ha estat un dels 18 escollits entre 99 candidatures, i Santa Coloma gaudirà d’un ajut europeu per millorar la biodiversitat.

La Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha atorgat una subvenció de 3.056.516,22 € a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per desenvolupar la II Fase del projecte de Renaturalització del Besòs i creació d’un Refugi de Biodiversitat al riu i al seu entorn natural.

Després de rebre gairebé cinc milions i mig d’euros al març per a projectes relacionats amb la Mobilitat Sostenible, Santa Coloma torna a accedir als fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el programa més important del Next Generation (Pla de recuperació de la Unió Europea), paquet d’estímul econòmic per superar la  crisi social i econòmica derivada de la pandèmia i per impulsar reformes amb la mirada posada en el futur.

"El futur de les ciutats ha de ser sostenible, o no serà. Santa Coloma fa anys que treballa per la conservació i recuperació de la biodiversitat. L’arribada dels fons europeus, a més de recolzar aquesta línia d’acció de govern, és una mostra del treball intern dels serveis municipals amb el que ja hem aconseguit més de 8 milions d’euros dels Next Generation", ha manifestat l'alcaldessa, Núria Parlon, després de l'assignació dels fons.



Fons europeus per a ciutats més verdes, habitables i saludables

Santa Coloma ha presentat el seu projecte de Refugi de Biodiversitat a la candidatura destinada a la renaturalització d'entorns urbans, on ha hagut de competir amb gairebé un centenar de sol·licituds més per valor de 346 milions d’euros. Finalment, han estat 18 els projectes seleccionats  basant-se en la major i millor qualitat de les propostes presentades, entre ells el de la nostra ciutat que ha aconseguit 3.056.516 euros dels 58 milions que s’han assignat per a renaturalitzacions.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha considerat que el Projecte del Refugi de Biodiversitat s’emmarca en els objectius de la convocatòria, l’impuls de renaturalització urbana, mitjançant l'increment de la infraestructura verda i blava i la implementació de solucions per a la millora de la biodiversitat, l'adaptació al canvi climàtic i la qualitat de vida i la salut de la ciutadania. La seva posada en marxa comportarà un resultat transformador i un impacte durador en el camí cap a un model de ciutat que aposti per la sostenibilitat i l'adaptació als efectes del canvi climàtic.



La Renaturalització del Besòs

L’AMB i l’Ajuntament de Santa Coloma van iniciar el passat mes de gener les obres del projecte de renaturalització que millorarà la qualitat ambiental de l’espai fluvial i permetrà un desenvolupament de la biodiversitat de flora i fauna al riu Besòs.

Un dels objectius estratègics és posar en marxa espais educatius, d’estudi i observació, per al desenvolupament d'activitats de divulgació i ciència. En aquest context, el passat 22 de juny es va signar un conveni per a la participació del professorat i alumnat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona en el seguiment científic de la millora de la biodiversitat al riu.



Elements principals del Refugi de Biodiversitat

La renaturalització del Besòs comença a Santa Coloma de Gramenet amb la creació del Refugi de Biodiversitat, un corredor ecològic d’espais naturals. Aquest refugi permetrà el desenvolupament de flora i fauna i millorarà la qualitat paisatgística d’una conca fluvial que esdevé un corredor ecològic imprescindible dins la infraestructura verda-blava metropolitana, ja que connecta el Parc Natural de Collserola i la Serra de Marina amb el litoral metropolità.

El Refugi de Biodiversitat estarà constituït per quatre elements fonamentals: 

  • La bassa didàctica estarà situada entre pont de Santa Coloma i el pont de la B-20 i s’utilitzarà aigua reutilitzada procedent del bombeig de la línia 1 del metro de TMB.
  • Els dos aiguamolls esdevindran indrets d’especial interès per a la fauna, amb la creació de dues làmines d’aigua de 50 cms i una superfície de 400 m2, amb l’objectiu d’incrementar al màxim la captació de biodiversitat.
  • L’escala de peixos. Es tracta d’una mena de catifes tèxtils que s’introduiran a la llera del riu i tindran l’objectiu de potenciar la mobilitat dels peixos al llarg del curs fluvial i d’oferir-los nous refugis, que esdevenen imprescindibles davant d’episodis com sequeres intenses o contaminació de l’aigua. Amb aquests elements, els peixos podran superar barreres artificials com les preses, que actualment els impedeixen moure’s al llarg del curs fluvial.
  • Prat fluvial: es crearà un prat naturalitzat que incrementarà la qualitat ecològica de la zona i dissuadirà l’accés de visitants. Aquest espai d’herba estarà travessat per tres canals amb un traçat diagonal, que aprofitaran l’excedent de l’aigua de la bassa didàctica per crear diversos biòtops, és a dir, petits ecosistemes amb unes condicions específiques per al creixement de flora i fauna.

El futur Refugi de Biodiversitat tindrà un recorregut didàctic que preservarà un equilibri entre la funció natural i ecològica amb la divulgació dels valors ambientals, destinada a grups escolars. En aquest sentit, s’organitzaran visites guiades a escoles, es regularà la freqüentació de la ciutadania i s’acotaran àrees específiques de passeig o d’estada.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Acte
16/01/2025 - 18:00
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Acte
13/11/2024 - 00:00
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Butlletí