Reivindicació d’una llei de residus ambiciosa a Barcelona

20/07/2022 - 11:51

Més de 20 entitats representants de la societat civil organitzen una performance reivindicativa davant la Generalitat per exigir al govern que no abaixi la guàrdia en els objectius de la nova llei catalana de residus

Rezero i 20 entitats van organitzar el passat 5 de juliol, davant la Generalitat de Catalunya, un acte reivindicatiu per demanar al govern el màxim compromís i ambició en la nova llei de residus. El moment no va ser escollit a l’atzar. Abans d’acabar l’estiu, el projecte de llei entra en la fase de consulta pública, moment en què tots els agents interessats podran fer aportacions.

 

Una performance de denúncia

L’acte va girar entorn a una performance en què es va mostrar el pes que assumeix la ciutadania per culpa de l’actual model de producció i consum. Tres esferes d’uns dos metres de diàmetre cadascuna representàven els tres problemes de l’actual model de producció i consum. Una evocava les malalties derivades de la toxicitat dels productes de consum diari i la contaminació per la mala praxis en la gestió dels residus. Una altra esfera representava els costos econòmics que la ciutadania assumeix de forma injusta, ja que les empreses externalitzen part dels costos derivats de la seva activitat i s’acaben assumint via impostos. La darrera esfera denunciava els costos ambientals del model de consum d’usar i llençar, que està hipotecant el futur.

D’aquesta manera les entitats van voler advertir el govern que cal aprofitar l’oportunitat que la futura llei de residus representa per promoure un canvi de model. Les organitzacions van insistir que calen mesures que prioritzin la salut de les persones i el medi ambient, una economia sostenible i resilient i una gestió dels recursos basada en la prevenció de residus i la durabilitat dels productes.


Rebuda del govern i el risc que es dilueixin les expectatives

L’acció era una interpel·lació a tot el govern. Va ser la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui en nom del govern va rebre les entitats i els va anunciar que intentarà estar a l’alçada de les expectatives. 

Les organitzacions van advertir la Consellera que cal tenir consciència de l’oportunitat de millora que tenim com a societat amb la futura llei catalana de residus. El principal temor és que en el procés de consulta pública que començarà aquest estiu, s’afebleixin les expectatives. Les demandes concretes que es van traslladar són: que es posi la reducció de residus com a prioritat màxima, que es garanteixin productes lliures de tòxics, que es fomenti una economia de la reutilització, que s’estableixin mecanismes perquè qui contamini pagui i que hi hagi màxima transparència i rigorositat amb les dades.

Entitats convocants: Rezero, Solidança, Andròmines, Fundació Formació i Treball, Fundació Banc de Recursos, Engrunes, CCOO, UGT, OCUC (Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), Confederació d’Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC), FACUA, AICEC-ADICAE, CUS, Salut, Consum i Alimentació, Depana, Setem, Surfrider, Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), Opcions, Asociación la vida en rojo, Espai Ambiental, Back to eco, No Más Colillas en el Suelo.
 


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Aprofitant que s’apropen les Festes de Nadal, l'Ajuntament de Barcelona ha publicat un recull amb diversos recursos i experiències inspiradores per fomentar una compra més responsable i conscient, que tingui en compte la cura l’impacte i la cura de l’entorn.

Notícia

La campanya de sensibilització promou el consum local i la reducció de residus, i ofereix diverses activitats educatives i tallers per fomentar hàbits sostenibles.

Acte
26/03/2025 - 00:00
Barcelona

Butlletí