La recollida porta a porta de Ripollet, en marxa però amb resistències

13/09/2022 - 10:00

Des de l'inici de la implementació del nou sistema, diversos veïns han expressat la seva oposició amb manifestacions al carrer.

Ripollet ha implementat el passat mes de juliol el sistema de recollida selectiva porta a porta, que han anomenat Ripollet Aporta. La implementació s'ha fet de manera progressiva per les diverses zones del municipi. En paral·lel, s'aniran enretirant els contenidors de recollida selectiva d'envasos, rebuig i paper, i es deixaran els de l'orgànica, que es pot continuar llençant al contenidor marró. Això sí, els contenidors incorporaran un sistema d'obertura amb targeta magnètica o bé amb un telèfon mòbil que es pot vincular a aquesta. També es mantindran els contenidors del vidre, de color verd, que estaran oberts en tot moment. Això es va decidir així perquè el nivell de recollida selectiva del vidre ja és del 60% sense necessitat de cap mesura, una xifra molt positiva en comparació amb la resta de les fraccions - en el cas de l'orgànica, és només d'un 29%.
 

Un contenidor per a tèxtil sanitari a Ripollet 

El kit inicial, que es repartirà progressivament per zones, inclou un cubell reixat per la brossa orgànica, un imant amb el calendari de recollida de cada fracció, un plànol amb les àrees d'emergència mòbils i diverses bosses.
 

Quatre setmanes seguides de concentracions veïnals contra el porta a porta

Les crítiques dels diversos partits polítics de l'oposició tenien un cert fonament, i és que cada setmana, entre 100 i 300 veïns de Ripollet convoquen manifestacions i concentracions contra el porta a porta. La primera protesta va ser el 30 de juny, coincidint amb el ple municipal, i s'han anat fent cada dijous. I és que és cert que hi ha hagut algun desajust amb l'arribada de les targetes necessàries per fer servir el nou sistema, o amb la informació que s'ha transmès a alguns veïns. Altres arguments que s'han pogut sentir a les diverses concentracions - que en algun cas han acabat amb escarnis a casa del mateix alcalde, Josep Maria Osuna - són la sensació de brutícia que deixen les bosses apilades als portals, la "voluntat de control" sobre els veïns perquè les bosses duen identificador o la limitació horària. 

Com relata el fotoperiodista ripolletenc Marc Mata, les protestes han tingut alguns moments de tensió amb els membres del govern que han volgut donar explicacions, com el mateix alcalde o la regidora de Serveis Municipals, Pilar Castillejo, de la qual els manifestants en demanen la dimissió. El govern, però, respon que farà "les modificacions necessàries" per adaptar el sistema a cada realitat, com diu el mateix Mata. L'última concentració ha estat aquest mateix dijous, coincidint amb el ple, i no ha comptat amb tanta assistència com la resta.
 

Per què el porta a porta?

Fa tot just una setmana, un informe de l'Àrea Metropolitana de Barcelona concloïa que els municipis que havien implementat un sistema de recollida individualitzat, fos mitjançant el porta a porta o amb contenidors intel·ligents, encapçalen la recollida selectiva metropolitana. Només vuit dels 36 municipis arriben al 50% de recollida selectiva que la UE establia per a l'any 2020, i quatre d'ells han implementat aquests sistemes - Tiana, El Papiol, Sant Just Desvern i Torrelles de Llobregat.

Amb la implementació del porta a porta, doncs, Ripollet vol millorar l'índex de recollida selectiva del municipi, que se situa en un 39,1%, encara lluny dels objectius de la UE, que obliga als estats membre a reutilitzar o reciclar el 55% dels residus l'any 2025, i arribar al 65% el 2035.

I és que l'AMB calcula que, si els municipis no despleguen aquesta mena de sistemes de recollida selectiva, el cost del tractament podria augmentar en 20 milions d'euros des d'ara fins l'any 25, per l'increment del cànon de disposició final dels residus en dipòsit controlat o incineració, que cobra l'Agència de Residus de Catalunya i que serveix per finançar la recollida selectiva i les instal·lacions de tractament de residus.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

L'Ajuntament de Terrassa continuarà millorant la neteja a la ciutat, amb la instal·lació de sistemes d'alta eficiència de recollida de residus.

Butlletí