El Compromís Metropolità vol aconseguir una reducció del 45% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle per al 2030.
S'ha presentat a l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú la missió “Emergència ambiental i climàtica” del Compromís Metropolità per al 2030. Es tracta del tercer acte de la gira que el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) està duent a terme per vuit municipis per presentar cadascuna de les missions. El principal objectiu, quant a l'abordament de l'emergència climàtica, és la reducció, per l'any 2030, del 45% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle respecte a les dades de 2005.
Tal com es constata des del Compromís Metropolità, les ciutats generen el 70% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, per tant, és on cal actuar urgentment per reduir-ne els impactes. L'emergència ambiental i climàtica afecta la salut i el benestar de les persones, el territori i la biodiversitat, per això es considera necessari abordar des de l'escala metropolitana la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, mitjançant una transició en el model energètic i repensant la gestió dels recursos. En la jornada s'ha tractat el paper dels ajuntaments en la lluita contra l'emergència ambiental i climàtica, i les aliances que cal teixir per lluitar contra el canvi climàtic.
Projectes locals per assolir una missió global
Durant l'esdeveniment s'han donat a conèixer diferents projectes per fer front a l'emergència ambiental i climàtica, els canvis en el model energètic, i accions de protecció de la natura. En el cas de Vilanova i la Geltrú, s'ha parlat especialment de projectes que incideixen en la protecció del litoral i en la prevenció dels efectes que els fenòmens meteorològics poden tenir a la costa. En aquest sentit, s'han exposat les polítiques de renaturalització de les platges i els torrents per protegir la biodiversitat, amb l'exemple del corriol camanegre com a espècie en perill d'extinció que s'està protegint, i també s'ha parlat de la recuperació dunar de la platja del Far, que va comportar una transformació paisatgística de l'espai, més amable per les persones i més resilient als embats dels temporals.
El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, ha explicat també la participació de Vilanova i la Geltrú en el projecte internacional Score, en el marc del qual s'ha elaborat un mapa de riscos que adverteix sobre algunes conseqüències que la ciutat podria patir pels efectes del canvi climàtic, amb l'objectiu que les possibles solucions es puguin extrapolar a territoris amb característiques similars.
A la taula de projectes també s'ha presentat Penedès Circular, amb Rosa Figueras, cap del Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Xarxa metropolitana de refugis climàtics, amb Ana Romero Càlix, cap de Servei d'Emergència Climàtica i Educació Ambiental; SOM Energia, amb Marc Roselló, membre de l'equip del projecte Impuls de Comunitats Energètiques SOM Energia, i Projectes Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura. El periodista Ivan Fernández ha conduït l'acte, mentre que l'artista Cé Marina ha creat en directe una il·lustració representativa del contingut de la jornada. En acabar, els assistents han visitat la recuperació de les dunes de la platja del Far i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.
El PEMB organitza una gira a 8 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que culminarà amb la presentació de les missions del Compromís Metropolità 2030
La gira de presentació del Compromís Metropolità 2030 ja ha passat per Martorell i Santa Coloma de Gramenet, visitarà els propers dies cinc poblacions metropolitanes més: Mollet del Vallès, Mataró, Santa Perpètua de Mogoda, El Prat de Llobregat i Rubí, i acabarà el 7 d'octubre a Sant Adrià del Besòs, on tindrà lloc l'acte de presentació del Compromís Metropolità 2030.