Antonio Guterres a la COP27 "O cooperem o morim"

#COP27
08/11/2022 - 21:15


Durant l'obertura de la Cimera d'Implementació Climàtica de dos dies celebrada en el marc de la COP27 a Sharm el-Sheikh, Egipte, António Guterres va plantejar una disjuntiva per al món. “ La humanitat ha de triar: cooperar o morir . És un Pacte de Solidaritat Climàtica o un Pacte Suïcida Col·lectiu”, va dir davant de més de cent líders mundials reunits per a la primera sessió plenària oficial de la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic.

El Pacte de Solidaritat Climàtica requeriria que tots els països fessin esforços addicionals per reduir les emissions de carbó, que les nacions més riques i les institucions financeres internacionals brindessin assistència a les economies emergents, que es posés fi a la dependència dels combustibles fòssils i la construcció de plantes de carbó, que s'oferís energia sostenible per a tothom, i que els països s'unissin per combinar estratègies i capacitats en benefici de la humanitat.

 

Autopista a l'infern

El titular de l'ONU va recordar que el planeta s?acosta ràpidament a punts d?inflexió que poden fer irreversible el caos climàtic. "Estem en una autopista cap a l'infern climàtic amb el peu a l'accelerador ", va advertir. “Les dues economies més grans, els Estats Units i la Xina, tenen una responsabilitat particular d'unir esforços per fer realitat aquest Pacte. Aquesta és la nostra única esperança de complir els objectius climàtics”, va emfatitzar el titular de l'ONU.

Guterres va dir que aviat naixerà l'habitant de la Terra número 8000 milions i que aquesta fita posa en perspectiva de què es tracta la COP27.

Com respondrem quan aquest nadó tingui prou edat per preguntar: Què vas fer pel nostre món, i pel nostre planeta, quan vas tenir l'oportunitat?”, va instar a reflexionar.

 

Una qüestió definitòria

Va afegir que si bé la guerra a Ucraïna i altres conflictes han causat un enorme vessament de sang i violència i han tingut impactes dramàtics a tot el món, l'ONU no pot acceptar que l'atenció es desviï del canvi climàtic. “És la qüestió definitòria de la nostra època. És el desafiament central del nostre segle. És inacceptable, escandalós i contraproduent deixar-ho en un segon pla ”, va subratllar. El secretari general va explicar que molts dels conflictes actuals estan vinculats al “creixent caos climàtic”. “La guerra a Ucraïna ha exposat els profunds riscos de la nostra addicció als combustibles fòssils . Les crisis urgents d?avui no poden ser una excusa per a la recaiguda. En tot cas, són una raó per donar més urgència a una acció més forta ia una rendició de comptes efectiva”, va subratllar.

Impostos als guanys extraordinaris

Guterres va tornar a la petició que havia fet anteriorment que els governs graven els guanys inesperats i impulsats per la pandèmia per concepte de combustibles fòssils. Aquests diners, va detallar, serien redirigits a les persones que lluiten contra l'augment dels preus dels aliments i l'energia, i als països que pateixen pèrdues i danys causats per la crisi climàtica.

Els impactes mortals del canvi climàtic són aquí i ara. Les pèrdues i els danys ja no es poden amagar sota la catifa. És un imperatiu moral. És una qüestió fonamental de solidaritat internacional i de justícia climàtica. Aquells que van contribuir menys a la crisi climàtica estan recollint el remolí sembrat per altres”, va recalcar, i va afegir que durant la COP27 els líders han d'acordar un full de ruta clar i amb terminis que reflecteixi l'escala i la urgència del desafiament.

Antonio Guterres també va comminar a avançar en l'adaptació i la creació de resiliència davant de futures pertorbacions climàtiques, ressaltant que 3.500 milions de persones viuen en països altament vulnerables als impactes climàtics. Les projeccions dels experts mostren que les necessitats d'adaptació creixeran a més de 300.000 milions de dòlars l'any per al 2030, per la qual cosa va exhortar les institucions financeres i els bancs internacionals a canviar el seu model de negocis i fer-ne part.

 

És l'hora de la solidaritat

Va afegir que és hora de la solidaritat internacional en tots els àmbits. “Una solidaritat que respecti els drets humans i garanteixi un espai segur perquè els defensors ambientals i tots els actors de la societat contribueixin a la nostra resposta climàtica. No oblidem que la guerra contra la natura és en ella mateixa una violació massiva dels drets humans”, va puntualitzar. Finalment, va sostenir que la lluita climàtica global es guanyarà o es perdrà en aquesta dècada crucial i sota la mirada dels líders mundials actuals. “Una cosa és certa: els que es donen per vençuts estan segurs de perdre. Aleshores, barallem junts i guanyem . Per als 8000 milions de membres de la nostra família humana i per a les generacions futures”, va comminar.

 

Anar més enllà de les paraules

A l'obrir el debat plenari, el president d'Egipte, Abdel Fattah El-Sisi, va assenyalar que per superar la crisi actual del canvi climàtic i implementar l'Acord de París, els líders havien d'anar més enllà de les paraules. "La gent del món ens mira avui i vol una implementació ràpida i real d´accions concretes per reduir les emissions i reforçar la seva capacitat d´adaptar-se i garantir el finançament necessari per als països en desenvolupament que avui estan patint més que altres", va acotar.

En aquest sentit, El-Sisi va demanar als líders tenir en compte les prioritats del continent africà i donar suport al principi de responsabilitat compartida, per inspirar confiança en la seva capacitat per assolir els objectius climàtics. “Els animo que es converteixin en el model que el món espera. I mostrar una capacitat pràctica per enfrontar el desafiament del canvi climàtic”, va asseverar.

 

Claveguera oberta

L'exvicepresident nord-americà Al Gore, participant al debat, va pronunciar un dels discursos més forts de la sessió, declarant que el món està tractant l'atmosfera, com “una claveguera oberta”. “Avui, com cada dia, estem llençant al cel 162 milions de tones de calor provocada per l'home que atrapa la contaminació de l'escalfament global. Se suma i s'hi acumula... La quantitat acumulada capta diàriament tanta calor addicional com la que alliberarien 60.000 bombes atòmiques del tipus d'Hiroshima”, va il·lustrar. Per això estem veient tant de desastre de cada vegada pitjors magnituds, va argumentar. 

Gore va acusar els líders d'un problema de credibilitat ja que parlen sense fer prou. “És una opció continuar amb aquest patró destructiu”, va dir i va assegurar que el canvi climàtic funciona de manera similar a “un apartheid”, en què els més vulnerables són els que pitjor pateixen. “No hem d'escollir malediccions, podem triar benediccions, incloses les benediccions de l'energia renovable. Som a les primeres etapes d'una revolució energètica, si hi invertim i deixem de subsidiar la cultura de la mort, podem salvar-nos” , va concloure.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article
Notícia
Pòdcast de Crític

Notícia

La Diputació de Barcelona serà present a la 29a Conferència de les Nacions Unides sobre canvi climàtic (COP29), que se celebra de l'11 al 22 de novembre a Bakú, on subratllarà el paper primordial dels pobles i ciutats de la província per accelerar la descarbonització. 

Butlletí