Font: CCMA.cat
Santa Coloma de Farners s'afegeix amb una festa als pobles i ciutats que implanten el nou sistema de recollida d'escombraries
Cada vegada són més els municipis que treuen els contenidors d'escombraries i opten per fer la recollida porta a porta. L'últim ha estat Santa Coloma de Farners, la capital de la comarca de la Selva.
Ja es fa en 297 poblacions d'arreu del país i la previsió és que s'arribi a 300 abans d'acabar l'any.
A Santa Coloma ho han celebrat d'una manera festiva, amb una rua pel centre, a ritme de batucada, i amb una xocolatada per a tothom. El porta a porta es començarà a fer al nucli urbà dimecres, 16 de novembre.
Diem adéu als contenidors a @AjSCFarners!
— Agència de Residus (@residuscat) November 14, 2022
Arribem als 297 municipis amb el sistema de recollida #portaaporta.
Acabarem l’any havent superat els 300. En els propers 4 anys arribarem al 50% dels municipis catalans. pic.twitter.com/ji7ZEdOLbZ
La festa va començar al Firal, va continuar per la Rambla i va acabar de fosc a la plaça Farners, amb tres contenidors tunejats, de paper, vidre i envasos, que, simbòlicament, anaven de camí cap al magatzem.
La cercavila va acabar amb activitats i jocs per a petits i grans relacionats amb el medi ambient.
Un grup d'animació, amb batucada i xocolatada inclosa, a la festa de comiat dels contenidors (Consell Comarcal de la Selva)
Tot això amb el lema "Adeu als contenidors per sempre". Una iniciativa de l 'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, el Consell Comarcal de la Selva i l'empresa pública Nora SA, concessionària del servei.
A Santa Coloma han fet una campanya informativa sobre el nou sistema porta a porta (Ajuntament de Santa Coloma de Farners)
#SantaColomadeFarners ha dit ADÉU als contenidors amb una cercavila i una festa. Diu HOLA al #portaaporta i se suma així als ja gairebé 300 municipis al país que l’apliquen. Endavant colomenques i colomencs! #LaSelvarecicla #portaaporta @residuscat pic.twitter.com/hIY5EGW4tC
— Isaac Peraire Soler (@isaacperaire) November 14, 2022
El desè municipi de la Selva que implanta el porta a porta
A Santa Coloma de Farners, el volum de recollida selectiva és del 53,6% i s'espera que amb la implantació del porta a porta s'arribi a superar el 80%. És el desè municipi de la comarca que ho implanta, segons explica el conseller de l'Àrea de Residus del Consell Comarcal, Quim Vivas. "Santa Coloma no és un municipi qualsevol. Capital de comarca, i amb més de 13.000 habitants. És un repte que estem segurs que sortirà d'allò més bé."
Issac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, també posa en valor que s'hagi fet el canvi amb una barreja d'acte festiu i reivindicatiu. "És dir moltes gràcies als contenidors, 'però ja no us necessitem més'. Diem hola al porta a porta amb entusiasme. La Selva necessitava que Santa Coloma s'hi afegís, igual que la resta de les poblacions grans. Santa Coloma puja al carro de la protecció del planeta."
"Els colomencs i colomenques ja ho feien molt bé, amb més d'un 50% de reciclatge, per sobre de la mitjana de les poblacions que tenen contenidors al carrer. Avui és un gran dia per a la comarca, i estic segur que encara ho faran millor i assoliran percentatges que fregaran el 90%."
A Peraire el va acompanyar el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí. L'alcalde assegura que el nou sistema de recollida premia a qui ja recicla bé, i a qui no ho fa correctament l'empenyen a fer-ho.
"Recollirem les deixalles a la porta de casa. El que no es podrà fer és llançar-ho quan es vulgui. El porta a porta serà beneficiós perquè tindrem més espai a la via pública, per circular o per aparcar, desapareixeran punts de concentració de brutícia i reciclarem molt més."
Els treballs han continuat amb la retirada de la resta de contenidors, els de rebuig i orgànica.