Font: CCMA.cat
Els 190 països reunits a la COP15 de Mont-real, al Canadà, també s'han compromès a reduir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus
Acord històric a la COP15, la cimera per a la biodiversitat de Mont-real, al Canadà, després de 4 anys de negociacions, deu dies de conferències i trobades i una nit de reunions diplomàtiques maratonianes.
A quarts de quatre de la matinada, els representants de 190 països han tancat el nou marc global per protegir el planeta i la seva biodiversitat i intentar revertir dècades de destrucció ambiental que amenaça les espècies i els ecosistemes de tot el món.
Les mesures pactades, més d'una vintena, passen per cinc punts clau, considerats crítics, que s'haurien de completar en els pròxims 8 anys, abans d'acabar l'any 2030:
-
Conservar i gestionar de forma efectiva almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals, sobretot els que són d'especial importància per a la diversitat del planeta.
-
Restaurar almenys el 30% dels ecosistemes terrestres, marins, costaners i d'aigües continentals degradats --o haver començat les tasques per a la seva recuperació--.
-
Reduir gairebé a zero la pèrdua de zones de gran importància per a la biodiversitat, inclosos els ecosistemes d'alta integritat ecològica.
-
Disminuir a la meitat el malbaratament alimentari, el consum excessiu i la generació de residus.
- Reduir també a la meitat l'excés de nutrients, els pesticides i els productes químics altament perillosos que suposen un risc global.
Entre les mesures també hi ha reformar o eliminar les subvencions que perjudiquen la biodiversitat, augmentar els incentius per a la conservació i l'ús sostenible de la biodiversitat, prevenir la introducció d'espècies exòtiques invasores a les illes i altres zones prioritàries i exigir a les grans empreses i a les institucions financeres que avaluen i facin públics els riscos i impactes sobre la biodiversitat de les seves operacions o cadenes de subministrament.
La COP15 també ha decidit mobilitzar 30.000 milions de dòlars cada any per ajudar els països en desenvolupament a la conservació dels ecosistemes.
Ara que ja sabem els compromisos adoptats a la #COP15 i que coneixem el gravíssim declivi de #biodiversitat a Catalunya (24% de pèrdua els darrers 20 anys) quins canvis caldria impulsar? Revertir tendències demana comprendre el gràfic adjunt Ho explico al que segueix https://t.co/NSGXjuWFIT pic.twitter.com/F877BWcfI2
— Josep Maria Mallarach (@jm_mallarach) December 19, 2022
La 15ena Conferència de les parts del Conveni de les Nacions Unides sobre la diversitat biològica --COP15-- està promoguda per l'ONU, s'ha celebrat al Canadà i ha estat presidida per la Xina.
El pacte final subscrit està recollit en el document anomenat "Marc Mundial per a la Biodiversitat de Kunming-Mont-real" i es considera l'equivalent en biodiversitat de l'objectiu de París de limitar l'escalfament global del planeta.
Informació completa de la notícia a la web de 324.cat i la web de la COP15.