La Diputació de Barcelona ajudarà els ajuntaments a reduir en 35 milions d’euros la factura energètica

27/12/2022 - 09:44

El Ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat una línia d’ajuts de 50 MEUR per finançar projectes d’energia verda als municipis de la província. Es tracta d’una ampliació del projecte Renovables 2030, que arriba a una dotació pròxima als 120 MEUR.

Ajudaran a finançar instal·lacions de plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa i milloraran l’eficiència de l’enllumenat públic amb LED. 

Un pla de xoc per atendre les necessitats de 147 municipis

El programa beneficiarà 147 municipis, que han formulat 256 peticions (149 corresponents a energia fotovoltaica, 63 d’enllumenat públic, i 44 de calderes de biomassa). Es tracta d’un autèntic pla de xoc, que aconseguirà un estalvi anual de 35 milions d’euros en la factura energètica dels ajuntaments. D'aquesta manera, la Diputació de Barcelona lidera la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya.

Gràcies a les renovables, els municipis augmentaran un 22% l’autosuficiència energètica i aconseguiran un estalvi energètic equivalent al consum de 15.100 llars.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha presentat aquest dimecres el pla, que suposa «la primera acció d’implantació massiva de renovables a Catalunya». A més, ha destacat que l’àrea que encapçala "s’ha convertit durant aquest mandat en una àrea inversora". Això demostra, segons Gomar, que és una temàtica que "genera consensos polítics", cosa que assegura que "serà una política de continuïtat".

L’increment de la seva dotació econòmica, dels 70 als gairebé 120 milions d'euros, arriba en un context de gran pujada del preu energètic, que afecta, en gran mesura, els pressupostos dels consistoris. Amb els 120 milions d’euros se sufragaran gran part dels projectes presentats per produir energia verda (l’ajut de la Diputació de Barcelona arriba fins al 90% de l’import de l’actuació) i es reduirà, d’aquesta manera, la factura energètica. Dels 35 milions d’euros que es preveuen estalviar al rebut energètic dels ajuntaments amb Renovables 2030, més de 9 corresponen a la comarca d’Osona; 7,5 al Vallès Oriental; 6 al Baix Llobregat; 2,6 al Bages i Vallès Occidental; i 2 al Maresme. L'estalvi energètic que s'aconseguirà és l'equivalent al consum de 15.100 llars i la reducció de CO2, 50.400 tones, és equiparable a les emissions que generen 50.000 cotxes.

També es traduirà en un estalvi d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle de 50.400 tones de CO2, una xifra similar a la que generen 50.000 cotxes durant un any.

Dels 147 municipis que han presentat sol·licitud per obtenir subvenció de Renovables 2030, 70 són localitats amb una població inferior als 5.000 habitants; 46, de 5.000 a 20.000 habitants; 18, de 20.000 a 50.000 habitants i 13 superen els 50.000 habitants. Per conceptes 149 (58%) són per a projectes de fotovoltaiques; 63 (25%) per a enllumenat públic; i 44 (17%) per a biomassa. La majoria de les actuacions es realitzaran entre els anys 2023 i 2024, tot i que n’hi ha una part que ja s’està executant. Es calcula que al voltant del 40% dels projectes de fotovoltaica es destinaran a la creació de comunitats locals d'energia. 

El projecte transformador Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona vol implantar les energies renovables i les comunitats energètiques als municipis de la província de Barcelona per avançar cap a una economia descarbonitzada i menys deslocalitzable.

 

Els exemples de Cercs i Centelles 

A banda del diputat, l’alcalde de Centelles, Josep Paré, i el de Cercs, Jesús Calderer, han exposat l'impacte dels projectes als seus municipis. La Diputació de Barcelona ha finançat dos projectes de renovables a la població osonenca amb 1,5M€. Paré ha explicat que aquestes iniciatives "representen el 10% de l'energia que es consumeix al municipi" i "s'han complementat amb la millora de l'eficiència de l'enllumenat públic. De fet, acabarem l'any amb la meitat de l'enllumenat substituït". Entre els municipis beneficiats al Berguedà, s'invertiran més de 300.000 euros en dos projectes d'energia verda a Cercs. Calderer ha remarcat que "busquem ajudes per alimentar els nostres equipaments a través de calderes de biomassa que antigament eren de gasoil, cosa que implica un estalvi importantíssim". D'altra banda, Calderer ha incidit en la manera com "aquests projectes ajuden a gestionar els nostres boscos, que molts són públics i ens ajuda també a crear llocs de treball". 

El diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, acompanyat dels alcaldes de Cercs i Centelles, Jesús Calderer i Josep Paré | Foto: Diputació de Barcelona


 

Categories: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Notícia

La instal·lació, ubicada en una superfície de 10.000 metres quadrats del polígon industrial La Gavarra, tindrà una potència de 1.002,8 kW pic (potència màxima) i generarà, mitjançant prop de 2.200 panells, 1.454 MWh anuals d’energia verda. Amb aquesta actuació, es preveu un estalvi de 700 tones d’emissions de CO2 a l’any. L’energia generada es destinarà a la xarxa de la distribuïdora municipal.

Notícia

La nova caldera s'ha instal·lat a l’Institut-Escola La Tordera es troba en territori de Santa Maria de Palautordera, però les despeses estan compartides amb l’Ajuntament de Sant Celoni. 

Butlletí