Reconeixement a les bones pràctiques d'impuls a la biodiversitat local

L'Ajuntament de Barcelona ha estat un dels guardonats

Font: Ajuntament de Barcelona i FMC

12/02/2023 - 12:15

Nou ajuntaments i dues diputacions del conjunt d'Espanya han estat reconegut per les seves actuacions per impulsar la biodiversitat en els IV Premi de Bones Pràctiques que concedeix la Xarxa d'Entitats Locals +Biodiversitat, Xarxa BIO 

Foto: Jardins Joan Maragall de Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Pla Natura 20230


Els municipis catalans guardonats han estat Barcelona en la categoria ‘Biodiversitat i impuls econòmic’ i en la categoria ‘Fauna’ i Lleida en la categoria ‘Hàbitats’

A les sis categories d'aquesta quarta edició han concorregut 36 projectes procedents de 21 entitats locals, destacant la varietat i diversitat geogràfica, cosa que demostra que la protecció de la biodiversitat s'està integrant a les polítiques municipals.

Els reconeixements van estar lliurats ahir pel secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares, i el president de la Red de gobiernos locales +Biodiversidad i alcalde de Viladecans, Carles Ruiz Novella, que va felicitar tots els que han presentat propostes a la convocatòria "pel seu compromís per millorar la salut de les ciutats”. "En un moment d'incerteses -va subratllar en la seva intervenció-, és difícil planificar ciutats, recursos i plantejar com ens hem de preparar per al futur". Tanmateix, "una manera de lluitar contra la incertesa és el coneixement; i això ho hem après en anys de la pandèmia, quan hem hagut de reaccionar, actuar i compartir coneixement”. Des d'aquesta experiència, va dir, l'Administració "posa el focus a la salut”, i això implica contribuir a fer saludable l'entorn dels municipis "on convivim”.

 

Pla Natura 2030 de Barcelona

El Pla Natura 2030 de l'Ajuntament de Barcelona ha estat recongut amb el premi a les bones pràctiques en biodiversitat i impuls econòmic. 

L’estratègia municipal preveu incrementar en 160 hectàrees el verd de la ciutat en un període de quinze anys per preservar el benestar del veïnat i fer front als efectes de l’emergència climàtica. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies també ha reconegut l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes com a finalista en la categoria de fauna.

El pla fixa com a objectiu a assolir entre el 2015 i el 2030 incrementar el verd urbà i millorar l’accés que hi té la ciutadania, consolidar una gestió ecològica de la natura que respecti l’essència de les espècies, conservar la biodiversitat, millorar els hàbitats per protegir les espècies i promoure que la ciutadania gaudeixi de les zones verdes i s’impliqui en la cura d’aquestes zones.

Quines accions concretes preveu el pla?

  • 1 metre quadrat més de verd per ciutadà o ciutadana.
  • Incrementar en 100 hectàrees la superfície naturalitzada.
  • Crear 100 refugis de biodiversitat.
  • Doblar el nombre de participants en les activitats de natura.
  • Impulsar 40 projectes nous del programa “Mans al verd”.

En total, un increment de 160 hectàrees de verd a la ciutat per donar compliment al Compromís pel clima 2015.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Acte
16/01/2025 - 18:00
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Acte
13/11/2024 - 00:00
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Butlletí