Font: Cugat Mèdia
L'escola Pins del Vallès de Sant Cugat del Vallès és pionera en l'ús d'energia geotèrmica. Amb l'aplicació d'instal·lacions geotèrmiques, l'Ajuntament ha reduït en un 40% el consum d'energies fòssils en el centre i en preveu arribar al 60%
Podeu veure el vídeo reportatge complet a Cugat Mèdia
L'escola pública Pins del Vallès ha estat escollida per implementar un projecte d'extracció d'energia geotèrmica a través de la Unió Europea. L'Ajuntament de Sant Cugat, conjuntament amb altres socis, ha posat en marxa el projecte Geofit des de fa dos mesos. Es tracta d'una instal·lació en aquest centre d'ensenyament perquè compta amb un espai idoni per perforar els pous, d'on s'extreu escalfor de la terra l'hivern, i fredor l'estiu. Aquest pla està finançat pel Programa Marco Horizonte 2020 promogut per la UE i s'ha dut a terme en cinc punts, i Sant Cugat és un d'aquests.Aquesta iniciativa, capdavantera en extracció d'energies renovables, ha permès a l'Ajuntament reduir fins a un 40% el consum d'energies fòssils i un 50% les emissions de diòxid de carboni. El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José Gallardo, ha explicat l'aposta que s'està realitzant des de l'Ajuntament per "fer més sostenibles els edificis públics i reduir l'ús de combustibles fòssils". Per altra banda, ha ressaltat com aquest projecte "està alienat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de la ciutat".
Objectiu: reducció del 60%
Gerard Riba, cap del servei del manteniment urbà de l'Ajuntament, ha refermat l'aposta d'implementar la instal·lació precisament en aquesta escola, ja que "fa temps que van defensar la reducció de la petjada ecològica i aproximar-se al Near Zero". Tanmateix, el centre públic no és qui nota directament aquesta millora, sinó que és "l'Ajuntament qui s'encarrega de les despeses energètiques i ha vist reduïda fins a un 40% la factura", ha explicat el tècnic del consistori. A més, es fixa com a objectiu arribar a una reducció del 60% dels costos energètics.
L'espai que es requereix per fer la instal·lació geotèrmica no necessita ser molt extens, només que segueixi els estàndards de perforació. Els pous d'extracció es troben en un dels patis del centre i es connecten per tubs fins a una caseta al costat de l'edifici principal, on es crea l'energia que acabarà transmetent-se als radiadors de les aules i zones comuns.
Al pati de l'escola
Els 12 pous verticals de 120 metres i el pou horitzontal de 100 metres de llargada estan situats sota un dels patits de l'escola, espai on tenen l'esbarjo els infants. Tot i això, el cap del servei del manteniment urbà ha justificat que l'espai on estan ubicats aquests forats perforats "és segur, el terreny està consolidat i reunia tots els condicionants per implementar aquest projecte". Després de crear aquestes perforacions, el terreny es va tornar a tapar, i ara, és una pista de futbol més per als nens i nenes de l'escola.
També aire condicionat
Aquest projecte no només s'ha implementat per generar major escalfor a les aules i als espais del centre. Gerard Riba assenyala una nova manera d'aprofitar la geotèrmia per aconseguir aire condicionat quan faci calor. "A l'estiu, la temperatura de la terra és inferior a la del medi ambient, per tant, podem aprofitar-ho per refredar els nostres edificis", explica.