Més de cent espècies en perill d’extinció a Catalunya

23/05/2023 - 14:48

Segons l'informe L’estat de la biodiversitat a Espanya, a Catalunya el grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes, amb 33 espècies, seguit dels taurons i les rajades, amb 26, i les plantes, amb 14.

La Fundació Barcelona Zoo ha participat en l’estudi L’estat de la biodiversitat a Espanya, en què s’ha identificat que a Catalunya hi ha 27 espècies en perill crític i 84 en perill d’extinció. L’estudi, coordinat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia Loro Parque Fundación i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, s’ha publicat amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica.

Algunes de les espècies a Perill Crític són endèmiques de Catalunya, com per exemple del mol·lusc Pyrenaearia molae, o el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) - a la foto -. Catalunya presenta una gran abundància de peixos cartilaginosos en Perill Crític segons la Llista Roja, entre els quals trobem diferents espècies de rajades, mantes i taurons, com ara el tauró àngel (Squatina oculata) i l'àliga marina (Myliobatis aquila). També dins del grup dels peixos, però en aquest cas dels no cartilaginosos, hi trobem el samaruc (València hispànica). Pel que fa a les plantes a Perill Crític, trobem per exemple Borderea chouardii, únicament present a Catalunya i Aragó, i dins del grup de les aus, hi ha una espècie errant i una nativa; la sarapeta fina (Numenius tenuirostris) i la baldriga Balear (Puffinus mauretanicus).

L’estudi ha identificat, també, diversos punts calents de biodiversitat críticament amenaçada:

  • Delta de l’Ebre
  • Parc Natural de la Serra del Montsant
  • Parc Natural del Montseny
  • Algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l’Alt Pirineu

La recerca pren com a base la diagnosi que realitza la UICN a través de la Llista vermella d’espècies amenaçades, que estableix que, actualment, un total de 193 espècies es troben en perill crític d’extinció, 418 estan en perill i 498 són vulnerables en l’àmbit espanyol.

El treball ha permès unificar les dades i els criteris científics existents per millorar la informació científica disponible i harmonitzar els indicadors de pèrdua de biodiversitat de les diferents administracions i entitats implicades en la defensa del medi natural.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Notícia

El Zoo de Barcelona i el Govern insular han signat l’acord després de 15 anys de col·laboracions. La conservació i la recuperació d’espècies autòctones és una de les línies de treball prioritàries del Zoo, que participa en diferents projectes que s’hi relacionen.

Butlletí