Font: Ajuntament de Granollers
Granollers programa activitats per sensibilitzar sobre el medi ambient i l’acció climàtica. Commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient i adhesió a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible
El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient, una data fixada per l'Assemblea General de les Nacions Unides per estimular la sensibilització mundial entorn del medi ambient i intensificar l'atenció i l'acció política. A més, del 3 a l’11 de juny, també se celebra l’EU Green Week 2023 (setmana verda europea) i del 20 al 22 de juny la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, durant les quals s'organitzen diverses activitats a Granollers i arreu d'Europa per conscienciar i contribuir al debat públic sobre la importància de protegir el medi ambient i promoure estils de vida més sostenibles, amb especial èmfasi en la promoció d’iniciatives per esdevenir comunitats més resilients a la crisi climàtica i socialment justes.
A Granollers, s’organitzen diverses activitats que promouen la participació de la ciutadania al voltant d’aspectes relacionats amb l’acció climàtica, algunes d’elles emmarcades en tres projectes europeus en els quals participa l’Ajuntament de Granollers.
Divendres 2 de juny, a la biblioteca Roca Umbert
Dins del projecte Climatubers, es farà una sessió de videofòrum sobre crisi climàtica dirigides a centres d'ensenyament secundari. Serà un espai de debat i formulació de propostes per a un futur millor, de cocreació per a l’acció climàtica.
Més informació i inscripcions: https://bit.ly/3Lf6M2C
Dimarts 6 de juny, a les 18 h a Can Jonch
Presentació del projecte europeu UP2030 i primer taller sobre barris neutres a Granollers, on es posaran sobre la taula propostes per a una ciutat climàticament responsable.
Cal inscripció prèvia a up2030@granollers.cat. Més informació: https://bit.ly/3m90SXk
Dilluns 12 de juny, a les 19 h, a Can Jonch
Xerrada per a no-experts “Vull posar plaques solars. Què he de saber?”, a càrrec de Xavi Massa, economista expert en Energia, Política energètica i regulació de KM0 Energy. S’explicarà tot el que cal conèixer abans d’instal·lar plaques solars fotovoltaiques, tant en habitatges unifamiliars com en blocs de pisos
Oberta a tothom, no cal inscripció prèvia.
Dimecres 14 de juny, a les 10 h, a Can Jonch
Primer taller participatiu del projecte KNOWING que contribuirà a traçar el full de ruta per adaptar el municipi davant els impactes de les inundacions pluvials i fluvials.
Cal inscripció prèvia a knowing@granollers.cat. Més informació: https://bit.ly/3nDS3F7
Dijous 15 de juny i dimarts 27 de juny, de 18.30 a 20 h
Visita guiada a la xarxa de calor sud, que fa servir biomassa per escalfar set equipaments de la ciutat: la Impremta Municipal, el Taller d'Artistes i el Centre de Cultura Popular i Tradicional La Troca, de Roca Umbert; l'Escola Ferrer i Guàrdia, les pistes municipals d'atletisme, el Pavelló municipal El Parquet, el Pavelló municipal El Tub i l'Institut Carles Vallbona.
Sortida des de les pistes d’atletisme. Cal inscripció prèvia a mediambient@granollers.cat.
Dijous 29 de juny, d’11 a 14 h, al Palau d’Esports
Taller Pedalem pel Clima, en el marc de la Granollers Cup, pensat per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i promoure pràctiques de mobilitat sostenible com l’ús de la bicicleta.
El projecte Climatubers
L’Ajuntament del Granollers és un dels 6 socis de 5 països de la Unió Europea (França, Itàlia, Estònia, Àustria i Espanya) que participen en el projecte europeu del programa Erasmus+ Climatubers – Influencers for change que promou l'acció climàtica a través de l'ús de tecnologies digitals.
El projecte treballa per vincular les tecnologies digitals amb l'acció social i climàtica, amb la finalitat de contribuir a l’activació del debat públic i la creació de solucions per a futurs més sostenibles. Té una durada de 3 anys i finalitzarà el gener de 2024.
Més informació: www.granollers.cat/ajuntament/climatubers
El projecte UP2030
El mes de febrer de 2023 ha començat el projecte europeu UP2030 (Urban Planning and design ready for 2030), que tindrà una durada de 36 mesos, i té com a objectiu acompanyar les ciutats a través de les transicions necessàries per avançar en el repte de la neutralitat climàtica. L’Ajuntament de Granollers hi participa com a soci de la mà d'Aquatec juntament amb altres ciutats com Belfast, Budapest, Istanbul, Lisboa, Milà, Munster, Rio de Janeiro, Rotterdam, Tessalònica i Zagreb.
El pressupost total del projecte és de 12,4 milions d'euros i l’Ajuntament de Granollers disposarà de 190.250 euros. A Granollers la prova pilot se centrarà en el futur desenvolupament del sector 129-La Bòbila i la transformació de l'estació de mercaderies amb l'objectiu d'introduir la innovació multiescala al planejament i al disseny de les ciutats, tot integrant objectius de neutralitat climàtica, resiliència i equitat.
Més informació: www.granollers.cat/ajuntament/up2030
El projecte KNOWING
L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT), participa en el projecte de recerca europeu KNOWING que s’allargarà fins a 2026. En total, hi estan implicats 17 socis i 2 entitats afiliades en un conjunt de 8 països europeus i el Regne Unit, amb l’objectiu d’ajudar a entendre i quantificar les interaccions entre els impactes i riscos del canvi climàtic, les vies de mitigació i les estratègies d'adaptació.
El cas pilot a Granollers consistirà en la modelització de les actuacions planificades i les executades que contribueixen a mitigar inundacions, emissions GEH i els efectes de cascada per millorar la resiliència a escala de conca i escala urbana, davant inundacions pluvials i fluvials.
El pressupost total del projecte és de 6,2 milions d’euros i l’Ajuntament de Granollers i el Consorci Besos Tordera com a entitat afiliada en el projecte disposarà de 91.125 euros.
Més informació: www.granollers.cat/knowing