El centre tecnològic Eurecat innova en la producció tèxtil a partir de materials de base biològica

Font: Eurecat

15/06/2023 - 17:22

Hi ha una tendència important cap a l’ús de nous materials funcionals i sostenibles, amb propietats biodegradables, generats a partir de fonts renovables i amb possibilitat de reciclatge al final de la vida útil.

El centre tecnològic Eurecat participa en el projecte HEREWEAR, que està impulsant noves solucions de materials basades en els últims desenvolupaments de cel·lulosa i polièsters de base biològica, dins d’un enfocament holístic que busca impulsar un mercat de la Unió Europea per a tèxtils circulars i peces de vestir produïdes localment a partir de residus d’origen biològic.

Alguns primers resultats del consorci HEREWEAR, que està format per 13 socis de 9 països europeus, s’han pogut veure a l’estand d’Eurecat a l’ITMA (International Textile Machinery) 2023, la fira líder de la indústria tèxtil que se celebra a Milà, Itàlia.

Dins el projecte HEREWEAR, Eurecat participa en el desenvolupament, a escala semi-industrial, de tecnologies sostenibles emergents per a la filatura en humit i en fusió i la seva transformació en fils i teixits. Així mateix, duu endavant tasques relacionades amb el tractament enzimàtic respectuós amb el medi ambient per a la innovació en acabat, juntament amb el recobriment i el tenyit de materials de base biològica.

“L’alliberament de microfibres es reduirà significativament mitjançant mesures al llarg del procés de fabricació tèxtil”, subratlla la directora de la Unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat, Virginia García, per a qui “és clau optimitzar la gestió de la reparació, la reutilització i el reciclatge”.

Amb aquesta finalitat, durant el projecte s’estan dissenyant diferents prototips de peces de vestir per al carrer i roba corporativa, connectant microfàbriques, organitzades en cercles regionals de creació de valor o mitjançant recursos de producció en xarxa i compatibles amb el projecte.

 

Nous materials per a la indústria tèxtil basats en tecnologies de fabricació additiva

Eurecat ha participat també en el projecte TEXAM, centrat en el desenvolupament de nous materials compostos biodegradables, combinant biopolímers i materials procedents de diversos residus produïts a la indústria tèxtil, com pols de fusta, bambú o fibres de cotó.

Un dels objectius principals és utilitzar i experimentar amb fibres orgàniques o fibres derivades del reciclatge de materials tèxtils. La biodegradabilitat i reciclabilitat dels materials vindrà determinada principalment per la matriu polimèrica. Els biomaterials es poden reciclar després del seu ús, de forma que s’assegura una circularitat completa.

 

Biomaterials, materials reciclats i teixits funcionals

D’acord amb Virginia García, “hi ha una tendència important cap a l’ús de nous materials funcionals i sostenibles, amb propietats biodegradables, generats a partir de fonts renovables i amb possibilitats de reciclatge al final de la seva vida útil”.

En aquest sentit, a la fira ITMA es poden veure també teixits amb memòria de forma, que permeten la recuperació de la seva forma inicial, amb l’objectiu de minimitzar les deformacions que es poden produir amb un ús prolongat.

D’altra banda, Eurecat mostra diversos productes desenvolupats amb materials reciclats amb origen de residus tèxtils postconsum gestionats per l’entitat social Solidança/Roba Amiga, i que contribueixen a augmentar la circularitat del sector tèxtil.

Reimagine Textile, innovació empresarial i tecnològica

Eurecat és un dels artífex de Reimagine Textile, un programa d’innovació empresarial dirigit al sector del tèxtil impulsat juntament amb l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus. Es tracta d’una aposta estratègica amb l’objectiu de fer créixer i reinventar el sector tèxtil de Catalunya en clau innovació, tecnologia i sostenibilitat, que posa a disposició́ de persones emprenedores, startups i empreses del sector un espai d’incubació i FabLAB, un laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil, per a la generació de noves empreses.

En conjunt, Reimagine Textile gira al voltant de la tecnologia, la indústria, la formació, l’emprenedoria i la inversió i està format per empreses, emprenedors, centres tecnològics, fablabs, escoles de disseny, universitats, inversors, mentors, incubadores, acceleradores, consultores i associacions.


 

Categories: