La tortuga careta nidifica per primer cop a la Costa Brava

Font: Govern.cat i Ajuntament de Begur

22/06/2023 - 09:18

El niu té 130 ous, part dels quals han estat traslladats a les instal·lacions del CRAM per assegurar-ne la viabilitat. Aquest és el segon niu que s’ha localitzat a la costa catalana aquesta temporada

Aquesta temporada per primer cop la tortuga careta (Caretta caretta) ha nidificat a la Costa Brava. Fins ara no s’havia trobat cap niu en aquesta zona. El 2021 es va localitzar una tortuga sortint a la zona de Platja d’Aro, però finalment l’exemplar no va fer cap posta.

El niu trobat aquest cap de setmana a la platja de Sa Riera Begur té 130 ous. Seguint el protocol d’actuació en aquests casos, un total de 40 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) per assegurar la seva viabilitat i la resta s’han deixat al niu, que ha estat protegit.

La matinada del dissabte 17 al diumenge 18 de juny la Policia Local de Begur va rebre un avís veïnal alertant de la presència d’una tortuga a les costes del municipi.

Un cop rebuda aquesta notificació la Policia Local -primer- i responsables del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya -a continuació- es van traslladar ràpidament fins a Sa Riera per tal d’activar el protocol establert en aquest tipus de casos. Posteriorment, també es van desplaçar fins a la zona tècnics i responsables de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur -entre ells, el regidor de Medi Ambient, Jordi González-; i, en última instància, també van desplaçar-se fins a Sa Riera responsables de la fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM).

Així, es va procedir a acordonar la zona amb l’objectiu de delimitar-la i poder protegir a la tortuga i als ous fins el moment de l’oclusió. Les tècniques del Centre BETA de la UVic-UCC van ser les encarregades de supervisar la feina, estudiant el niu i instal·la-t’hi els termòmetres que l’Àrea de Medi Ambient haurà d’utilitzar per a mesurar la temperatura.

El Centre BETA va comptabilitzar un total de 130 ous, 40 dels quals se’ls va endur el CRAM per a incubar-los artificialment, tal com marquen els protocols establerts. Així, per a veure com neixen les tortugues caldrà esperar els 60 dies aproximats que dura la incubació.

Des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur es fa una crida a tota la població a col·laborar en la protecció, defensa i benestar d’aquesta espècie. 

 

Aquest és el segon niu que s’ha localitzat a la costa catalana aquesta temporada. El primer es va trobar al Parc Natural del Delta de l’Ebre la setmana passada.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona. Enguany s’han introduït millores en el protocol que es segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s’han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d’exemplars, entre d’altres.

L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

 

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de vulnerable.

Per tot plegat, s’informa que en cas de veure una tortuga marina a la platja cal seguir aquestes recomanacions:

. Truqueu immediatament al telèfon 112.

. No molestar a la tortuga en cap cas.

. Evitar cridar a prop de l’espècimen.

. En cap cas es pot tocar l’animal.

. Es recomana no acostar-s’hi a menys de set metres i no posar-s’hi al davant.

. Eviteu fer fotografies de la tortuga amb flaix.

. Si veieu un rastre de tortuga a la sorra vetlleu perquè ningú l’esborri.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia
8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

Resultats del cinquè any de l’estudi per a conèixer l’estat de contaminació marina amb la tortuga marina com a bioindicador. L'entitat CRAM allibera diversos exemplars.

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Butlletí