Es tracta d’espais interiors i exteriors accessibles que, durant episodis climàtics extrems, proporcionen confort tèrmic.
Montcada i Reixac manté aquest estiu els 7 refugis climàtics del 2022 i que són la plaça Joan Fuster (Pla d’en Coll) i sis equipaments: la Biblioteca Elisenda (Tarragona, 32), l’edifici de l’Ajuntament (Av. Unitat, 6), la Casa de la Vila (Major, 32), l’Espai Cultural Kursaal (Masia, 39), la seu de Desenvolupament Econòmic Local (Alt de Sant Pere, 73) i el Casal de Gent Gran Casa de la Mina (Av. Unitat, sn).
La xarxa metropolitana de refugis climàtics és un projecte de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que atorga la certificació de refugis climàtics a espais interiors amb climatització o bé, exteriors que disposin de zones d’ombra, bancs, espais d’estada i una font, a més de tenir una ubicació accessible. Els refugis climàtics permeten a la ciutadania refugiar-se de les temperatures extremes dels mesos càlids, en especial durant les onades de calor com les que s’estan vivint aquests dies.