Parcs i equipaments de L’Hospitalet seran refugis climàtics

28/06/2023 - 08:17

Dotze parcs i equipaments de L’Hospitalet formen part aquest estiu de la xarxa metropolitana de refugis climàtics.

La iniciativa, amb presència a tots els districtes, té per objectiu proporcionar condicions de confort tèrmic a la ciutadania en episodis de temperatures extremes.

Sis equipaments municipals més de L’Hospitalet s’incorporen aquest estiu a la xarxa metropolitana de refugis climàtics: Torre Barrina, el Centre Cultural Santa Eulàlia José María García-Calvillo, el Mercat Municipal de la Florida, el Casal de la Gent Gran de Pubilla Cases, el Casal de la Gent Gran de Bellvitge-L’Ermita i el Casal de la Gent Gran de Ca n’Arús. Amb aquesta ampliació es dobla l’oferta de l’any passat i ja són dotze els refugis climàtics d’estiu a la ciutat.

La llista es completa amb els parcs i equipaments que ja en formaven part l’any passat: el parc de Can Buxeres, el parc de les Planes, el parc de l’Alhambra, el Poliesportiu Municipal del Centre Marcel·lí Maneja, el Poliesportiu Municipal Gornal i el Centre d’Art Tecla Sala. D’aquesta manera, tots els districtes de la ciutat compten aquest any amb refugis climàtics.

Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els ajuntaments, que té com a objectiu proporcionar condicions de confort tèrmic a la ciutadania en episodis de temperatures extremes.

Els refugis climàtics són una de les estratègies posades en marxa per intentar pal·liar els efectes negatius que les onades de calor, una de les conseqüències de l’emergència climàtica, tenen sobre les persones.

Aquesta xarxa, que aplega diversos municipis metropolitans, serveix per facilitar a la ciutadania, i en especial a la població més vulnerable a la calor extrema —gent gran, nadons, malalts crònics...—, espais adequats, accessibles i segurs per recuperar-se de l’estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà.

Als espais exteriors, com els tres parcs de L’Hospitalet que són refugis climàtics, la temperatura de confort es pot assolir per mitjà de mètodes naturals, com punts d’aigua o una elevada presència de vegetació que ajuda a termoregular la temperatura, donant un ambient més fresc i reconfortant. A aquests espais s’hi afegeixen nou equipaments municipals per ampliar l’oferta a la ciutadania en espais interiors i arreu del territori.

Els dotze espais estan senyalitzats com a refugis climàtics. Concretament, al parc de Can Buxeres n’hi ha tres zones específiques, ubicades als extrems i la part central amb una superfície total de 25.470 m2, que tenen elevada presència d’agrupacions d’arbres —on destaquen els plàtans, a més del xiprer, l’arbre de la vida i el pi pinyoner—, i compta amb set fonts d’aigua potable.

Al parc de les Planes la zona de refugi és a la franja est, situada entre el carrer de Sant Rafael i el carrer del Teide, de 19.479 m2 i més arbrada, amb presència de pins, garrofers, acàcies i pollancres, i de nou fonts d’aigua potable. I al parc de l’Alhambra, a Santa Eulàlia, la zona ocupa tota l’àrea de 9.193 m2, que té una vegetació arbòria densa i dues fonts d’aigua potable.

Als equipaments municipals —poliesportius del Centre i de Gornal, Centre d’Art Tecla Sala, Torre Barrina, Centre Cultural Santa Eulàlia, Mercat de la Florida i  casals de la gent gran de Pubilla Cases, de Bellvitge-L’Ermita i de Ca n’Arús— se’n pot fer ús de les zones d’estada, amb aire condicionat, seients i serveis, i un ampli horari d’accés de dilluns a diumenge que es pot consultar al tríptic de la campanya informativa.


Participació d’infants, joves i gent gran

Com a novetat d’aquest any, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet ha creat un logo especial que es fa servir com a material gràfic de la campanya i ha fet activitats als casals per donar a conèixer a la gent gran els refugis climàtics. També, el Centre d’Estudis Joan XXIII participa en la Conferència Internacional de Joves pel Planeta amb una acció al parc de l’Alhambra per donar-lo a conèixer com a refugi climàtic, i el disseny de dos cartells. A més, s’han fet xerrades de sensibilització al Casal de la Gent Gran de Pubilla Cases, amb la col·laboració de l’AMB i el Servei de Teleassistència de la Diputació.

Paral·lelament a la iniciativa dels refugis climàtics, l’Ajuntament de L’Hospitalet continua treballant per implantar al municipi una xarxa d’illes verdes per fer front a les onades de calor, amb actuacions ja realitzades de plantació intensiva d’arbrat als jardins de Los Diablos, el Bosc dels Nadons i el passeig de Bellvitge; i d’altres en marxa, com a la zona interior entre el carrer del Prat i l’avinguda de la Mare de Déu de Bellvitge, i a l’espai en la confluència del carrer del General Prim i l’avinguda del Carrilet. Aquesta iniciativa, propera al territori, complementa la xarxa metropolitana de refugis climàtics.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Notícia

Amb l’arribada de la calor s’activen els espais i equipaments de Barcelona que actuen com a refugis climàtics per fer front a les altes temperatures i trobar confort tèrmic. Aquest any són 353 refugis, uns 120 més que l’any passat. Entre les novetats hi ha la incorporació d’alguns mercats municipals, espais d’altres administracions i alguns de privats.

Notícia

Balanç de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb els municipis metropolitans de la campanya de refugis climàtics 2024.

Butlletí