Un curs per viure amb límits

18/09/2023 - 08:34

Ja us podeu descarregar l'Agenda i el Calendari escolar del medi ambient pel curs 2023-24

Què són els límits? Com ens afecten? Són necessaris? Podem créixer indefinidament de manera il·limitada?

Aquestes i altres preguntes són les que intentarem respondre durant aquest curs amb les Agendes Escolars del Medi Ambient i el Desenvolupament, un recurs d’educació ambiental adreçat a joves estudiants de secundària de Catalunya. 

La nostra cultura està obsessionada amb la idea de superar els límits. Els anuncis, les cançons, els llibres, conferenciants i autors diversos... ens animen a anar més enllà de les nostres possibilitats, amb la premissa que no hi ha límits al que podem assolir, mentalment o físicament. Això contribueix a generar una imatge negativa dels límits, com a quelcom que cal vèncer o destruir. Però els límits, en moltes ocasions, són necessaris i ens avisen de determinades línies vermelles que, en el cas de sobrepassar-les, poden posar en risc la integritat, la salut i la qualitat de vida pròpies, les dels altres o, inclús, les de tot l’ecosistema. 

 

Agendes escolar per secundària

Portada de l'Agenda escolar
Prop de 80.000 alumnes de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona, rebran l’Agenda Escolar del Medi Ambient i el Desenvolupament en aquest inici de curs 2023-24.

L'Agenda escolar és un recurs d’educació ambiental que s’ofereix als membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i que enguany arriba a la seva vint-i-dosena edició. Els continguts, aquest cop, ens conviden a reflexionar sobre la noció de límits, des d’un punt de vista individual i, sobretot, ambiental i planetari.

Al llarg del curs qui disposi d’aquests materials trobarà informació i propostes que l'ajudaran a descobrir quins són aquests límits que és perillós que superem i descobrirà accions a l’abast de tothom que poden ajudar-nos a evitar el col·lapse dels sistemes que integrem.  

 

Calendaris escolars per primària

Portada del Calendari escolar
Per la seva banda, els Calendaris escolars del medi ambient estan adreçats a aules de primària, i suposen un recurs educatiu per treballar dins l'aula. Se n’han repartit gairebé 8.000 exemplars que arribaran a les aules de més de 470 centres educatius i un impacte sobre més de 84.000 alumnes.

Amb tot, 144 municipis comptaran, aquest curs, amb algun d’aquests materials, o amb tots dos.

 

 

 

Les Agendes i els Calendaris escolars del medi ambient i el desenvolupament contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible amb els quals la Diputació de Barcelona està compromesa.

En el projecte també hi ha participat la Diputació d'Osca, de manera que, com ja és habitual, les agendes i els calendaris es tradueixen al castellà, s’adapten a les seves particularitats i es distribueixen en el seu territori.

Al web de l’Agenda escolar trobareu informació i propostes complementàries relacionades amb els continguts d’aquest curs, i material de suport al professorat per treballar els continguts de l'agenda i el calendari durant el curs.

També ens trobareu a Instagram. Us animem a seguir-nos si encara no ho feu.

Que tingueu un bon curs!

 


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article
Una mirada a través de la SCEA

Aquest llibre tracta sobre el desenvolupament de l’educació ambiental a Catalunya des dels anys setanta fins a l’actualitat, posant de relleu el paper de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, que ja compta amb 40 anys de recorregut.

Article

Pel·lis a l'aula, la natura a les pantalles, en un llibre

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Butlletí