Mataró dona a conèixer la seva Carta Alimentària

Font: Mataró

22/09/2023 - 13:00

L’Ajuntament ha programat durant els mesos de setembre i octubre un seguit de propostes gratuïtes per donar a conèixer la Carta Alimentària de Mataró. 

El document és el compromís de la ciutat d’avançar cap a un sistema alimentari més just, sostenible i saludable basat en criteris socials, ecològics i de proximitat.

La Carta Alimentària és la declaració de principis bàsics sobre la qual se sustenta la voluntat de desenvolupar una Estratègia Alimentària Local que porti a la ciutat a canviar el seu model alimentari. La Junta de Govern la va aprovar el passat febrer i la seva redacció neix d’un procés participatiu consensuat entre tots els actors implicats: administració, productors, empreses, ciutadania i entitats vinculades al sistema alimentari.

El document té sis principis transversals: sobirania i autosuficiència alimentària; agroecologia i transició agroecològica; proximitat i canals curts de comercialització; Economia Social i Solidària; infraestructures verdes i alimentació sostenible.

D’acord al text, l’Ajuntament, les persones productores, les empreses, la ciutadania i les seves organitzacions i les entitats supralocals vinculades als sistemes alimentaris es comprometen a impulsar un procés de transició cap a un sistema alimentari local més just, segur, sostenible, resilient, feminista, divers i inclusiu que es desenvolupi a través dels següents compromisos específics:
 

  • Governança i autosuficiència alimentària: foment d’un context òptim per aconseguir complir els objectius gràcies a accions com el mapatge d’experiències locals, l’intercanvi d’informació i la participació dinàmica de les entitats protagonistes dels sistema local d’aliments. L’autosuficiència alimentària és la capacitat de produir la major part dels aliments que necessita un territori.
     
  • Alimentació sostenible i nutrició: fomentar les dietes saludables, segures, culturalment adequades i ambientalment sostenibles.
     
  • Equitat social i econòmica: inclou mecanismes de protecció social per garantir que els grups més vulnerables accedeixin a aliments saludables, redefinir els programes de menjadors escolars, el suport a l’economia social i solidària i les xarxes de la societat civil o accions per promoure l’ocupació.
     
  • Promoció de la producció alimentària: amb intervencions per al foment i el sosteniment de la producció i la transformació alimentària en àmbits urbans i periurbans, orientar una planificació holística i integrada de l’ús del territori, o protegir i permetre l’accés segur a la terra.
     
  • Millora de l’abastiment i distribució alimentària: a través de la planificació dels sistemes de logística de baix impacte ambiental, el suport als mercats sedentaris i no sedentaris de Mataró, en especial aquells amb presència de pagesia.
     
  • Reduir el malbaratament alimentari: amb l’adopció de polítiques que afavoreixin la reducció dels excedents i les pèrdues al llarg de la cadena alimentària, permetin la recuperació d’aquests excedents i la redistribució d’aliments segurs i nutritius i l’augment de la conscienciació sobre la necessitat de reduir el malbaratament.



Conèixer la Carta Alimentària a través de la cultura

Durant els mesos de setembre i octubre, sota la coordinació de la Direcció de Cultura i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, s’han programat diferents activitats gratuïtes per donar a conèixer a la ciutadania els compromisos de la Carta Alimentària. Totes les actuacions tindran una durada aproximada de 20 a 30 minuts.

Dissabte 9 de setembre a les 12 h tindrà lloc l’espectacle de clown “Una paradeta particular”, a la plaça de l’Ajuntament en el marc de la fira Biosalut. Es tracta d’una idea i guió original de la Companyia La Bleda i anirà a càrrec de la pallassa Helena Escobar, que ens descobrirà com pot ser de divertit anar a mercat entre cançons, rialles i endevinalles.

Dissabte 16 de setembre a les 12 h a la plaça d’Isla Cristina serà el torn de l’espectacle “La millor carta del món!”, a càrrec de la companyia Notxa’s De Clown. Els prestigiosos i reconeguts xefs maresmencs en Pep Julivert i en Jordi Cinc Sènies ens presentaran la millor carta del món que han confeccionat del seu prestigiós Restaurant Ben –Estar. I amb l’ajuda del públic, mitjançant un “sorteig”, escenificaran cada plat que surti. A més a més comptaran amb l’aparició estel·lar de la internacional ballarina i gran defensora de la fruita a tothora Rita SucreMoreno. Aquest espectacle també tindrà lloc el dissabte 30 de setembre a les 12 h al mercat de Pla d’en Boet, i el dissabte 14 d’octubre a les 17 h a la plaça de Santa Anna.

L’espectacle de microteatre familiar de titelles “Fruita picada, fa bona melmelada!” tindrà lloc l’1 d’octubre a les 12 h al passeig del Callao.

Per últim, el diumenge 29 d'octubre a les 13 h al Port de Mataró, tindrà lloc l’espectacle de dansa “Àpat”, que anirà a càrrec de Dans Invitro i de joves de l’Aula de Teatre, sota la direcció de Marta Dalmau. La proposta parla de la importància de l’àpat com acte definidor dels nostres costums i la nostra cultura, el fet de seure a taula i compartir, mentre gaudim d’una alimentació de proximitat que forma part del paisatge i la història del Maresme. L'acte es va programar inicialment pel 3 de setembre i va haver de ser posposat.

L’Ajuntament també ha editat un miler de ventalls que es repartiran entre el públic que assisteixi a les activitats amb la imatge de la Carta Alimentària i un codi QR que facilita informació sobre la mateixa.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Notícia

AMSA i el Museu de Mataró han organitzat una taula rodona pel Dia Mundial de l’Aigua per debatre noves formes d’aprofitament d’aquest recurs natural tant escàs

Notícia

Maresme Circular celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental amb un rècord de participació al seu programa educatiu ‘Un volt als residus’, que creix un 45%.

Butlletí