Font: Generalitat de Catalunya
S'ha aprovat la declaració d'emergència per sequera als municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella. S’adopta aquesta mesura arran del seu descens, amb un volum del 17% de la seva capacitat.
Foto: (c) ACN
El Govern de la Generalitat ha avaluat la situació de la sequera a Catalunya, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Economia, Empresa i Treball i Salut), en la qual s’ha proposat que la unitat de l’embassament de Darnius Boadella, que actualment està en excepcionalitat, passi a l’escenari d’emergència. Aquesta mesura, no obstant, entrarà en vigor quan es publiqui la resolució del director de l’ACA en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), prevista per a la setmana vinent.
La declaració d’emergència en aquesta unitat afectarà un total de 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà, que se sumaran als 22 que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga (també a l’Alt Empordà) i als dos que s’abasteixen de l’embassament de Riudecanyes, al Baix Camp. L'ACA ha proposat declarar l’estat d’emergència, tal com determina el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen de l’embassament tinguin problemes d’abastament. En total seran 149.000 habitants els que estaran en la fase d’emergència (123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes).
Els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella (12) són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. D’aquestes municipis, deu compleixen amb les dotacions fixades en el Pla de Sequera, mentre que només dos superen els límits fixats dins de l’escenari d’excepcionalitat que ha estat vigent aquests darrers mesos.
També en el seguiment fet per la Comissió Interdepartamental de Sequera s’ha tractat la declaració de l’estat d’excepcionalitat de l’aqüífer de Carme Capellades i la declaració de l’estat d’alerta de l’aqüífer del Baix Ter.
Mesures d’estalvi
Amb l'entrada en emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Pel que fa a la resta d’usos, en l’escenari d’emergència se suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos), s’ha de reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials, i reduir el consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg). Cal tenir en compte, no obstant, que ja ha finalitzat la campanya de reg a l’àmbit de la Muga, amb una reducció del 85% del consum respecte un any normal.
Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
Pel que fa a les mesures en els altres escenaris que fixa el Pla de Sequera, es poden consultar mitjançant aquest enllaç.
Actualització de dades de consum
Les dades de consums ja s’han actualitzat al portal de la sequera. Es confirma la tendència descendent dels consums per al gruix de la població, per bé que continua havent-hi excepcions en alguns municipis: https://sequera.gencat.cat/ca/estat-actual/dades-consum/
En aquest sentit, l’ACA ha activat els mecanismes administratius, atès que la moratòria per a les sancions acordada pel Parlament de Catalunya ja va finalitzar el passat 7 d’agost i, per tant, les properes setmanes començarà a enviar requeriments amb relació als incompliments detectats durant l’agost, com a pas previ a l’obertura d’expedients sancionadors a aquells municipis que encara superen les dotacions màximes permeses per a cada escenari del pla de sequera.
Així mateix, s’enviaran requeriments en l’àmbit dels usos industrials a una quarantena d’empreses que no han aplicat les mesures de restricció que preveu el pla de sequera per a aquest tipus d’ús.