Font: Comissió Europea
Cinc ciutats espanyoles entre les deu triades per la UE pel compromís amb l'acció climàtica: Madrid, València, Valladolid, Vitoria-Gasteiz i Saragossa.
Deu ciutats europees han obtingut l'etiqueta de la missió de la Unió Europea sobre ciutats intel·ligents i climàticament neutres, una de les missions de la UE. L'etiqueta de missió de la UE és una fita important, ja que reconeix els plans de les ciutats per aconseguir la neutralitat climàtica per l'any 2030 i té per objecte facilitar l'accés finançament públic i privat per aconseguir aquest objectiu.
Les ciutats que han obtingut l'etiqueta són les següents: Sønderborg (Dinamarca), Mannheim (Alemania), Madrid, València, Valladolid, Vitoria-Gasteiz i Saragossa (Espanya), Klagenfurt (Àustria), Cluj-Napoca (Rumania) i Estocolmo (Suècia).
L'etiqueta de missió de la UE és un reconeixement del bon desenvolupament dels contractes de ciutat pel clima, que presenta la visió general de les ciutats en matèria de neutralitat climàtica i conté un pla d'acció i una estratègia d'inversió. Les ciutats cocreen els seus contractes de ciutat pel clima amb les parts interessades en l'àmbit local, inclosos el sector privat i la ciutadania. Un primer grup de ciutats va presentar els seus contractes l'abril de 2023, i aquests van ser analitzats per la Comissió amb l'ajuda d'experts del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i del JRC. Després d'una anàlisi positiva, les ciutats van rebre una etiqueta de la missió de la UE, que els facilita l'accés al finançament i les fonts de finançament regionals, nacionals i de la UE i, en particular, a la inversió privada.
Aquestes ciutats aplanant el camí perquè altres puguin avançar més ràpidament cap a una transició ecològica i digital justa, i constitueixen un exemple de creació inclusiva i conjunta de polítiques en l'àmbit local. En total, cent ciutats de la UE participen en la missió sobre les ciutats de la UE - entre elles Barcelona -, junt amb unes altres dotze ciutats addicionals de països associats.
Les ciutats que han rebut l'etiqueta de la missió de la UE poden utilitzar-la ara com a indicador de confiança de la UE en els seus plans de neutralitat climàtica, especialment per dirigir-se als sectors financers públics i privats. La Comissió, a través de la plataforma de la missió, seguirà donant el seu suport a les ciutats a través de programes pràctics d'assessorament i finançament (com un programa pilot de 32 milions d'euros combinat amb un programa d'administració). En l'actualitat hi ha oberta, fins al 6 de novembre, una altra convocatòria sobre ciutats pilot, amb un pressupost de 20 milions d'euros .
10 EU cities won the Label of the EU Mission for Climate-Neutral and Smart Cities:
— European Commission (@EU_Commission) October 12, 2023Klagenfurt tockholm
adrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz, Zaragoza
It acknowledges their commitment towards climate neutrality. #EUGreenDeal
El paper de les ciutats
Les ciutats representen més del 70 % de les emissions mundials de CO₂ i consumeixen més del 65 % de l'energia mundial. L'acció urbana és crucial per mitigar el canvi climàtic, i pot contribuir de manera significativa a accelerar els esforços per assolir el compromís jurídicament vinculant d'aconseguir la neutralitat climàtica en el conjunt de la UE d'aquí a 2050, així com l'objectiu de la UE de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55 % d'aquí a 2030.