Els reptes del Vallès Oriental en la implementació de l’Agenda 2030

09/11/2023 - 17:05

Agricultura ecològica, energies renovables, ocupació, habitatge o reciclatge, alguns dels reptes de la comarca en la implementació de l’Agenda 2030

El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha presentat a Can Ribas l’ Informe sobre l'estat de compliment de l’Agenda 2030 a la comarca del Vallès Oriental, en una jornada on han assistit una cinquantena de representants d’ajuntaments i entitats de la comarca.

Amb un total de 65 indicadors claus, s’ha monitoritzat com se situa la comarca respecte als principals indicadors de desenvolupament sostenible, entre d'altres, la salut i el benestar, el canvi climàtic, la producció i consum d'energies renovables, la gestió de residus, la igualtat de gènere o la transparència. 

De l’Informe es desprèn que el Vallès Oriental té un bon grau de compliment en educació de qualitat, igualtat de gènere, aigua neta i sanejament, innovació, indústria i infraestructures, reducció de les desigualtats, acció climàtica i aliances.

En canvi, l’agricultura ecològica, el consum d’energies renovables, ocupabilitat, habitatge, zones verdes urbanes, índex de materials reciclats i el coneixement dels ODS encara són els grans reptes que s’han identificat.

Els objectius de l’Informe han estat dur a terme un seguiment i anàlisi de la implementació de l’Agenda 2030 a nivell comarcal, analitzar  els avenços i els principals reptes del desenvolupament sostenible a nivell territorial, donar suport a l’elaboració de polítiques integrades i de coordinació dins del Consell en la implementació de l’Agenda 2030, identificar prioritats d’acció dels equips de govern del Vallès Oriental respecte a l’abordatge dels diferents Objectius de Desenvolupar Sostenible, i situar el Consell Comarcal com una de les administracions supramunicipals pioneres en l’elaboració d’un Informe Local Voluntari.

S'ha desenvolupat el treball en diverses fases de recerca, selecció d'indicadors, validació i obtenció de dades.

Amb els indicadors seleccionats, l'informe conclou que el 55% dels indicadors presenten dades que són iguals o milloren les dades de referència. Els ODS 4 (Educació de qualitat), l’ODS 5 (Igualtat de gènere), 6 (Aigua neta i sanejament), 9 (Innovació i indústria i infraestructures), 10 (Reducció de les desigualtats), 13 (Acció climàtica) i 17 (Aliances) són els que tenen un major grau de compliment, on la situació de la comarca està millor que a Catalunya, ja que tenen tots els seus indicadors associats comparables en verd. 

L'informe també destaca els principals reptes de comarca que s’han creat a partir dels indicadors. Els ODS 1, 2, 3, 7, 8, 11, 12, 14, 15 i 16 són els que presenten indicadors inferiors als de Catalunya. Dins d'aquests ODS s’han identificat els temes en què el territori té més oportunitats de millora, i a partir d'aquests, s’han articulat els Reptes de Comarca:

  1. Potenciar l’agricultura ecològica (ODS2)
  2. Millorar el consum d’energies renovables (ODS 7)
  3. Millorar l’ocupabilitat i les condicions d’ocupació a la comarca (ODS 8)
  4. Esforç d’habitatge (ODS 11)
  5. Millora de les zones verdes urbanes (ODS 11)
  6. Millorar l’índex de materials reciclats (ODS 12)
  7. Impulsar el coneixement dels ODS a la comarca (ODS 7)

Amb aquest informe, elaborat per la consultora Adverbia, el Consell Comarcal se situa com una de les administracions supramunicipals pioneres en analitzar el grau de compliment de l'Agenda 2030 en el seu territori i identifica quins són els compromisos i reptes en l’àmbit de la sostenibilitat en els quals cal seguir treballant en els pròxims anys a la comarca.

A la presentació hi ha intervingut el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, que ha valorat la informació que aporta l’informe, que “sempre ens ajuda a prendre millors decisions als poder públics i és la nostra responsabilitat poder donar la millor resposta a allò que està succeint a la nostra societat” i ha afegit que “la sostenibilitat, concepte en boca de tothom, és un terme ampli i que ens interpel·la a tots i totes en el nostre dia a dia. Ens cal aprofundir en les nostres realitats i societats per entendre on estem i cap a on volem evolucionar”.

També han intervingut el gerent del Consell Comarcal, Carles Fernández, i Arnau Queralt, director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, a més de l’Oficina Agenda 2030 del Consell Comarcal.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Ajuntaments i entitats socials i ambientals del Vallès Oriental exploren aliances per impulsar l’Agenda 2030.

Article

Lliurat per la Fundació Impulsa Talentum en el marc de la Fira ISE 2024 que se celebra al Recinte Firal Gran Via

Butlletí