Els residus invisibles: del mòbil espatllat en un calaix a la gespa artificial del Mediterrani

Reportatge
18/12/2023 - 16:20

 

Els aparells elèctrics i electrònics i els plàstics que acaben al mar: dos residus de gran preocupació ambiental.

Llançar la brossa als contenidors als contenidors és un acte totalment quotidià; i rarament ens plantegem què hi ha darrere. Però, reciclem prou? Com podem generar millors hàbits amb la ciutadania? On van a parar residus “invisibles” com els mòbils antics que tenim en un calaix; les rentadores espatllades o la gespa artificial? Quines conseqüències té abocar o cremar residus? Quines alternatives hi ha per a la gestió de residus industrials?

Dos residus en què pensem poc, i són quasi “invisibles”: d’una banda, els aparells elèctrics i electrònics, que en aquest reportatge veurem com reparen de la mà en un projecte d’inserció social de la fundació Solidança. De l’altra, els plàstics que acaben al Mediterrani i que es converteixen en microplàstics nocius per a la salut humana i per a la fauna; i que el projecte Surfing for Science de la UB analitza.

 

Gravació i muntatge: Pere Elías


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Els microplàstics i els nanoplàstics (MNPL), dues de les formes més petites i invisibles de contaminació plàstica, poden representar riscos per a la salut humana. Aquesta és una de les principals conclusions del projecte europeu PlasticHeal, coordinat per la UAB, que ha liderat una investigació exhaustiva sobre els efectes dels MNPL en la salut. Els resultats PlasticHeal s’han presentat públicament en la conferència final del projecte, que ha tingut lloc a Barcelona.

Notícia

L'Ampolla reforça la gestió de residus amb un alt nivell de reciclatge en el porta a porta comercial.

Notícia

Areté i Tapís obren una botiga d’objectes i roba de segona a mà a Taradell. És la primera botiga conjunta de les dues entitats i dona feina a tres persones.

Butlletí