Font: ACN
El ple de l’Ajuntament de Figueres va aprovar en el ple del mes de desembre del 2023 multar aquells veïns o negocis que facin un consum desmesurat d’aigua. L’aprovació ha estat unànime i els 21 regidors hi han votat a favor.
La nova ordenança preveu tres tipus de sancions: 750 euros per una falta lleu, de 751 a 1500 euros si és greu i de 1.501 fins a 3.000 euros en els casos més greus de malbaratament d’aigua. L’ajuntament va anunciar a l’estiu que sancionaria aquells que gastessin més aigua de la necessària, però no va poder-ho fer, ja que el Pla d’Emergència de la Sequera es va aprovar tard. Això va provocar, fins i tot, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) sancionés el consistori alt-empordanès per no tenir el pla llest a temps.
L’Ajuntament de Figueres ja pot començar a multar aquelles persones que facin una despesa desmesurada d’aigua. El ple d’aquest dijous ha aprovat la modificació de les ordenances que així ho contemplen i ho ha fet per unanimitat dels 21 regidors. Així doncs, la capital de l’Alt Empordà, que se subministra del pantà de Boadella, un dels més afectats per la sequera, ja pot sancionar els qui malbaratin aigua. Unes sancions que van des dels 750 euros les més lleus, fins a 3.000 en els casos més greus.
El text fixa tretze casos que qualifica d'infraccions lleus, entre els quals destaca excedir-se menys d’un 10% en el consum domèstic d’aigua potable en cas que estigui destinada a altres usos, omplir o reomplir aquelles piscines que tinguin una superfície menor a 10 metres quadrats, regar jardins, horts o zones verdes de menys de 200 metres quadrats o rentar els vehicles o embarcacions fora d’un negoci que es dediqui a això.
Els supòsits que poden ser motiu d’infracció greu són nous i contemplen una multa de fins a 1.500 euros si, per exemple, el consum d’aigua s’excedeix entre un 10 i un 25% del màxim permès per a ús domèstic, entre altres supòsits. Finalment, les infraccions molt greus, per exemple, es preveuen per a aquells qui superin en un 25% el consum màxim permès, entre altres supòsits.
L’objectiu de l’ordenança és regular els usos de l’aigua i evitar que se’n faci un consum desproporcionat, especialment en un moment de sequera com el que viu Catalunya. En aquest sentit, el que es vol és poder garantir el servei d’aigua potable que depèn de l’Ajuntament.
Sanció per no tenir-ho llest
Tot i que la voluntat era començar a aplicar les multes a l’estiu, això no va ser possible per l’aprovació tardana del pla contra la sequera. Aquest retard va provocar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) multés l’Ajuntament de Figueres amb 1.500 euros per no haver-lo elaborat i presentat quan tocava. El consistori és un dels 1deu que l’ens va expedientar per incomplir aquesta obligació. L’Ajuntament va admetre al seu moment l’error i va optar per pagar de forma voluntària per la qual cosa va obtenir una reducció del 40%, amb un import final de 900 euros.
Tot i que s’ha aprovat per unanimitat, el govern municipal ha rebut la crítica del regidor del PSC, Pere Casellas, perquè l’executiu de Jordi Masquef no ha fet arribar encara les dades sobre les incidències que s’han produït per un excés de consum i que ha recollit l’empresa Fisersa.
Ha estat la regidora de Sostenibilitat i Media Ambient, Núria Bartrolich, qui l’ha contestat demanat disculpes i comprometent-se a fer-la arribar tant al grup municipal socialista com als mitjans de comunicació.