El Masnou recuperarà la gestió directa de l’aigua potable

22/02/2024 - 08:15

L'Ajuntament ha aprovat l'establiment i el canvi de la forma de gestió del servei públic municipal d’abastament d’aigua potable.

L’aigua va tornar a ser el tema central del Ple de l'Ajuntament de El Masnou. En aquest cas, a la sessió celebrada el dia 16 es va reprendre el debat sobre la recuperació de la gestió directa de l’aigua potable.

En concret, el punt de la sessió del febrer va debatre l’aprovació inicial de l'establiment i el canvi de la forma de gestió del servei públic municipal d’abastament d’aigua potable. Va ser aprovat amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC, PSC i En Comú) i de Fem Masnou, i el vot contrari de Junts i el PP.

Al Masnou, l’abastament d’aigua és un servei públic gestionat per una empresa privada i, tal com va explicar el regidor de transició ecològica i desenvolupament sostenible, Amadeu Quintana, el contracte d’abastament d’aigua potable entre l’Ajuntament i Agbar finalitzava l’octubre de 2022, però se’n va fer una pròrroga fins al 31 d’octubre de 2025, mentre se’n preparen canvis en la forma de gestió. “Si tot va bé, el novembre de 2025 l’empresa municipal SUMEM estarà en disposició d’assumir i gestionar el servei”, va confirmar. 

 

Cap a un nou model de gestió dels residus urbans

Al Ple del febrer també s’hi va aprovar l’inici de l'expedient per a la redacció d'una nova ordenança general de gestió de residus urbans en què l’Ajuntament s’ha plantejat un canvi de model en la recollida de residus cap a un de més eficient. Les noves directives europees estableixen percentatges de reciclatge molt superiors als que s’estan assolint al Masnou i, d’altra banda, el contracte vigent del servei de recollida de residus, neteja viària i platges està en el seu darrer any de pròrroga. Per aquest motiu, s’ha d’iniciat el procés de licitació per tal que el gener de 2025 pugui començar a prestar el servei l’empresa guanyadora del concurs. La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de l’Equip de Govern (ERC-PSC i En Comú) i, en contra, de l’oposició (Fem Masnou, Junts i PP).

El nou model de recollida de residus que es defineix a l’esborrany de plecs té principalment dos objectius clars: d’una banda, assumir els percentatges de reciclatge fixats per les directives europees i, de l’altra, establir una taxa justa de manera que, qui participi en el servei de recollida selectiva separant els residus que genera a la llar o al comerç pagui menys que els que no ho facin. Aquest nou model que es vol implantar consisteix en una recollida de contenidors de més capacitat i en què els contenidors de totes les fraccions, menys el vidre, aniran tancats amb tancaments intel·ligents, de manera que l’usuari s’hagi d’identificar per poder dipositar els residus que generi a la llar. Permetrà obtenir dades del nivell de participació en el servei de recollida selectiva, fet que possibilitarà que l’Ajuntament pugui bonificar aquells usuaris del servei que segueixin un patró d’aportacions de les diferents fraccions definides prèviament i penalitzar aquelles persones que no separen adequadament els residus que generen a la llar o en comerços.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Vilassar de Dalt i Vilassar de Dalt Aigües (VIDA) aproven una inversió conjunta per un import de més d’un milió d’euros.

Notícia

L’aigua que s’utilitza per a la neteja dels espais públics procedeix de la Mina Barrera, gràcies a la concessió d’ús per part dels propietaris

Article

"Aigua: Gestió Sostenible" és un reportatge de Vallès Visió que s'ha produït amb motiu de la 7a Fira de l’Economia Social i Solidària i dels 10 anys de la municipalització de l'aigua a Montornès.

Butlletí