Sant Joan Despí implica escoles i alumnes en la lluita contra l'emergència climàtica

11/03/2024 - 20:00

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic

Serà mitjançant el Pla Clima Escolar, un programa d'educació ambiental adreçat a escoles i instituts que desplegarà, des de la vessant pedagògica, els eixos del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030.

El Pla Clima Escolar de Sant Joan Despí permetrà a infants i joves aprendre, de forma científica i rigorosa, sobre l'emergència climàtica. L'objectiu és que prenguin consciència de la petjada ecològica de l'activitat diària i que incorporin nous hàbits respectuosos amb el medi ambient i amb el seu entorn directe.   

 

45 propostes educatives

Per tal d'aconseguir-ho, el pla defineix un total de 45 propostes d'activitats d'educació ambiental que s'aniran posant a l'abast dels centres educatius de forma paulatina fins a l'any 2030. Activitats que estan relacionades amb els eixos del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030: transició energètica, mobilitat sostenible i qualitat de l'aire, economia circular i prevenció de residus, verd i biodiversitat, i cicle de l'aigua. 

Les propostes abasten diferents nivells educatius: educació primària, ESO, batxillerat, cicles formatius i formació de persones adultes. Es tracta d'activitats molt diverses que van des dels formats més estàndards -com ara tallers, visites, xerrades o activitats experimentals- fins a d'altres més innovadors o basats en la gamificació -jocs de rol, escape rooms o gimcanes-. A més, una part de les accions estan pensades perquè l'alumnat participi en la gestió i millora del seu centre educatiu en relació a la sostenibilitat. 

Aquest curs 2023-2024, el Catàleg de Programes i Serveis Educatius que l'Ajuntament posa a l'abast de les escoles ja inclou un primer grup d'activitats del Pla Clima Escolar. Entre altres, hi ha activitats per aprendre d'on surt l'energia i com funcionen les instal·lacions solars fotovoltaiques, per descobrir el transport públic de la ciutat, per explorar el riu i els seu curs, per aprendre a reparar objectes, un projecte per evitar el malbaratament alimentari i reduir la generació de residus als centres educatius, o una acció per sensibilitzar sobre l'abocament de residus a la natura.

 

Pla innovador

El Pla Clima Escolar de Sant Joan Despí és un dels primers que es posa en marxa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Pel seu caràcter innovador, va ser un dels projectes seleccionats per presentar-se en el III Congrés Nacional d'Educació Ambiental de Catalunya, que es va celebrar a finals del mes de gener. 

L'Ajuntament de Sant Joan Despí treballa des de fa molts anys per impulsar accions d'educació ambiental adreçades tant al públic escolar com a la ciutadania per conscienciar sobre la importància de preservar el medi ambient. Accions que es vehiculen a través d'activitats, recursos i serveis com el Pla d'Educació Ambiental als centres educatius, el Jardí de Papallones, les vinyes del parc de la Fontsanta o la Jugatecambiental als parcs de Torreblanca i de la Fontsanta.

Amb el Pla Clima Escolar, l'Ajuntament fa un pas endavant per disposar d'una eina educativa que contribueixi a assolir els objectius del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030.

 


 

Municipis: 
Baix LlobregatSant Joan Despí

Relacionats

Article


El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha elaborat un vídeo divulgatiu sobre refugis climàtics des del vessant educatiu, mostrant l’activitat de la Dra. Shiva al parc del Pi Gros (activitat AMB). 

Article

El projecte “Aiguacció” es basa en dades científiques relacionades amb una problemàtica local específica: el descens d’ànecs collverd al riu Ter a causa de l’augment de la concentració de contaminants resultat de la disminució del cabal del riu. 

Butlletí