Montcada i Reixac demana un ús responsable de l'aigua a la ciutadania i a la indústria

12/03/2024 - 10:30

La sessió informativa celebrada a la Casa de la Vila va servir per explicar les mesures que s’han aplicat per estalviar aigua als equipaments i edificis municipals. La previsió és reduir-ne el consum en un 50%, tot i que el percentatge que gasta el consistori només suposa el 4% del total.

La Casa de la Vila va acollir aquest dilluns la tercera i última sessió que l’Ajuntament ha organitzat als darrers dies per explicar les actuacions i les mesures d’estalvi d’aigua que ha aplicat als seus equipaments des que el passat 1 de febrer va entrar en vigor la fase d’Emergència I per sequera que va decretar la Generalitat i que afecta 239 municipis de Catalunya, entre els quals està Montcada i Reixac. Les dues primeres sessions, destinades als àmbits de l’educació i de l’esport, es van celebrar el 15 de febrer. La trobada d’aquest dilluns va comptar amb la participació de l’alcalde, Bartolo Egea; la regidora-portaveu sobre la sequera, Anabel Moreno; el coordinador de l’Àrea de Serveis, Josep Pubill, i el tècnic de Protecció Civil, Ignacio Gómez.

Amb totes les mesures que ja ha posat en marxa, l’Ajuntament preveu que pot arribar a estalviar un 50% d’aigua a l’any. El consum que es fa als equipaments i als edificis municipals només suposa, però, un 4% del total que es gasta al municipi. Segons les dades de l’any 2023, a Montcada i Reixac es van gastar 2 milions de m³ d’aigua, sent els  àmbits domèstic (65,9%) i industrial (25,33%) els que més van consumir. En aquest sentit, l’alcalde, Bartolo Egea, va fer una crida a la ciutadania: “Estem en una situació molt complicada i depèn de tots nosaltres que anem a més o menys en les fases d’Emergència”. En el mateix sentit, la regidora-portaveu, Anabel Moreno, també va demanar “fer un treball conjunt entre tota la població per fer un ús responsable de l’aigua”. A la reunió també es va matisar que la xifra de 200 litres per habitant i dia que es poden consumir en l’estat d’Emergència I fa referència a l’aportació que l’ACA assigna a tot el municipi de manera genèrica i que, en cap cas, està destinat al consum que es pot fer en l’àmbit domèstic.

A la trobada, es van detallar les accions que l’Ajuntament ha implantat des de l’entrada en vigor de la fase d’Emergència I per aconseguir aquest estalvi del 50%:

  • Creació d’una Taula de la Sequera, formada per representats polítics del govern i de l’oposició i tècnics de l’Ajuntament de diferents àmbits. Aquesta comissió ja s’ha reunit els dies 7 i 13 de febrer a la Casa de la Vila.
  • Publicació d’un Ban signat per l’alcalde, Bartolo Egea, en el que es detallen les mesures establertes en l’estat d’Emergència I per sequera hidrològica que va entrar en vigor l’1 de febrer i que estan recollides al Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.
  • Redacció d’un decret que inclou les mesures extraordinàries que l’Ajuntament ja aplica en els seus equipaments destinades a minimitzar el consum d’aigua, més enllà de les recomanacions de la Generalitat. Les mesures que ja estan vigor són:
  • No es reguen els camps de futbol ni les pistes de petanca.
  • Aturada la neteja de filtres de la piscina exterior de carrer Bonavista.
  • Reducció de les aigües de les cisternes dels WC.
  • S’ha baixat la pressió d’entrada de l’aigua de tots els equipaments municipals.
  • S’han posat brides als polsadors de les aixetes.
  • Neteja viària i clavegueram es realitza amb aigua freàtica.
  • Reg de supervivència de les zones verdes. Dels 10.000 que hi ha al municipi, només se n’estan regant 250, el que suposa un 2,5% del total.


La sessió informativa també va servir per detallar les accions que l’Ajuntament té previst engegar durant els dies vinents:

Redacció d’una ordenança municipal que fixa el nivell de sancions i infraccions que s’aplicaran en l’àmbit local vinculades a les mesures que apareixen al decret de sequera de la Generalitat. Aquestes sancions estaran relacionades amb el mal ús, en cap cas, amb l’excés de consum, ja que no es tracta d’una competència municipal. L’ordenança, que només s’aplicarà quan estigui vigent qualsevol dels sis nivells relacionats amb la sequera, es podria aprovar de manera inicial a la sessió ordinària del Ple de febrer que se celebrarà el dia 29.

Sotmetre a aprovació en el proper Ple el Pla de Sequera que  l’Ajuntament va redactar a finals de l’any 2022 i que compta amb l’aprovació favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Vinculat a aquest pla, es crearà un Comitè Municipal d’Emergència per la Sequera que, amb un caràcter transversal, estarà format per tècnics municipals de diferents àmbits: Serveis Municipals, Protecció Civil, Policia Local i Comunicació. Aquest comitè té com a portaveu a la regidora d’Habitatge i Educació, Anabel Moreno. El Pla de Sequera també anirà acompanyat d’un pla de comunicació per conscienciar a la població sobre la necessitat d’estalviar aigua.

Sol·licitar a l’Agència Catalana de l’Aigua que el càlcul habitant/dia de consum d’aigua es faci amb dades del padró 2023 i no del 2012, que és el que s’està utilitzant actualment i que té un esbaix de 2.000 persones.

Mantenir contactes amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona per tornar a habilitar els pous del parc de la Llacuna i de la Casa de les Aigües per obtenir aigua freàtica amb una actualització dels seus sistemes d’extracció.

Tramitar la petició per rebre aigua regenerada de la planta del Prat de Llobregat (no destinada a aigua de boca), en el cas que sigui necessària en un futur.
 

Escenaris de futur

El cap tècnic de l’Àrea de Serveis, Josep Pubill, va avisar que, amb el ritme de consum actual, Montcada i Reixac superaria els límits que s’establirien si entren en vigor les fases d’Emergència II i III, que serien de 180 i 160 litres per habitant i dia, respectivament. La hipotètica arribada d’aquestes noves fases també podria provocar la no obertura de la piscina d’estiu del carrer Bonavista i el tancament de les dutxes als equipaments esportius. En tot cas, aquestes mesures podrien canviar ja que la Generalitat podria aplicar excepcions en el cas que aquestes instal·lacions serveixen com a refugi climàtic en algunes zones concretes.

Tota la informació sobre la sequera es pot consultar a l’apartat ‘Emergència per sequera’ que s’ha creat al web www.montcada.cat. La sessió informativa d’aquest dilluns també es pot tornar a veure de forma íntegra al canal de You Tube de l’Ajuntament.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Notícia

Amb aquesta important inversió, la Diputació de Barcelona dota els ajuntaments de la província d’un ajut econòmic que els permetrà fer front a la necessària millora de les seves xarxes d’abastament d’aigua.    

Butlletí