Santa Perpètua de Mogoda canvia la distribució de contenidors de resta

22/05/2024 - 10:05

L’Ajuntament de Santa Perpètua reorganitza les bateries de contenidors de recollida de residus municipals, redueix els contenidors de resta/rebuig i, en alguns casos, incrementa els contenidors d’envasos.

L’objectiu d’aquesta mesura és millorar la recollida de residus al municipi i fomentar i augmentar els percentatges de reciclatge a Santa Perpètua dels residus que genera la ciutadania i el teixit comercial, reduint la capacitat de recollida de la fracció resta i augmentant la capacitat de reciclatge dels residus de vidre, paper-cartró, envasos i orgànics.

La regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez, ha explicat que el Consistori ha realitzat diferents estudis de camp sobre les bateries de contenidors per tal d’adaptar-les a les necessitats reals i ha detectat que “hi ha bateries sobredimensionades, amb un elevat número de contenidors de resta que, a la majoria de viatges cap a la planta de reciclatge, surten mig buits”. L’edil també ha considerat l’impacte visual de tenir al carrer més contenidors dels que són necessaris i ha recordat que “si no es separa, la bossa presenta un alt nombre de material reciclable i recuperable, de manera que la resta/rebuig resulta la fracció minoritària”. “De fet, si totes les recollides segregades es fessin correctament, es calcula que aquesta fracció només constituiria al voltant d’un 15% dels residus municipals i no el 60% actual”, ha afegit.

La regidora també ha destacat que aquest 2024 l’Ajuntament presentarà el nou model de gestió de residus municipals, “que ens portarà molts canvis per aconseguir aquests objectius de reciclatge del municipi”. “Aquesta mesura és un inici de les pròximes mesures que s’aniran implantant en favor de l’increment del reciclatge i que ens posaran a Santa Perpètua al capdavant dels municipis que es preocupen per la correcta gestió dels residus i la cura del medi ambient”, ha asseverat la responsable municipal.

Des de l’Ajuntament, volem impulsar accions per millorar la recollida selectiva dels residus que es generen en l’àmbit domèstic i en establiments comercials, amb la finalitat de reciclar més i millor i de poder recuperar residus que es puguin reutilitzar i donar una segona vida, fent per exemple compost o biogàs de la matèria orgànica”, ha manifestat Jésica Jiménez que afegeix que “millorant les accions en matèria de recollida selectiva dels residus podem reduir l’impacte negatiu que generen en el medi ambient, però també reduïm la petjada ecològica que es genera en la fabricació dels productes i evidentment també un cost econòmic”. En aquest sentit, la regidora ha recordat tres motius per reciclar de manera correcta: motius legals, d'acord amb les directives i normatives de la matèria que, entre d’altres, estableixen que per a l’any 2025 s’ha d'augmentar el reciclatge fins a un mínim del 55% en pes; ambientals, per la manca de recursos naturals i criteris de sostenibilitat; i econòmics, perquè cada any augmenten els costos generats pels residus no reciclats correctament.

 

La importància de reciclar

La ciutadania i les activitats comercials generen en el seu dia a dia una sèrie de residus que es poden reciclar si se separen correctament i es dipositen en els contenidors adequats. Les persones tenen la possibilitat, la responsabilitat i l’obligació de separar tots aquells residus que es poden reciclar: la matèria orgànica, el vidre, el paper, cartró i els envasos. La fracció que s’anomena resta-rebuig hauria de ser aquella que només presentés aquells residus que difícilment es poden reaprofitar. Si s’obre i s’observa el que es diposita al contenidor gris es pot veure que encara hi ha moltes persones que no separen adequadament i que dipositen residus que haurien d’anar a altres contenidors, com paper, vidres, envasos o matèria orgànica. “Aquesta acció és la que té un impacte ambiental i econòmic més important i, per tant, l’hem de combatre”, ha destacat Jiménez. Els residus que han d’anar al contenidor gris són els que ja no tenen cap valor i no es poden aprofitar, de manera que haurien de ser els més insignificants a cada casa.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Article


Amb el nom ‘Jo reciclo, i tu?’, Serveis Municipal de l'Ajuntament de Montcada i Reixac impulsa una campanya de comunicació per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de separar adequadament els residus que es generen a la llar.

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Butlletí