Granollers treballa per adaptar-se a les indundacions

Font: Ajuntament de Granollers

20/05/2024 - 12:31

L'Ajuntament de Granollers, en col·laboració amb el Consorci Besos Tordera (CBT) participa en el projecte KNOWING de l’Horizon Europe, per impulsar actuacions d'adaptació i resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials, identificades en el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i en el Pla de Resiliència Urbana de Granollers.

Concretament, s’estan modelitzant les actuacions planificades i executades a escala urbana i de la subconca del riu Congost, que contribueixen a mitigar inundacions, emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i els efectes cascada per millorar la resiliència davant les inundacions pluvials i fluvials.

Entre els resultats esperats, cal assenyalar la creació de serveis d'activació d'alertes i d'apoderament climàtic adreçats a la ciutadania, empreses i institucions per millorar la comprensió de la crisi climàtica, així com donar suport i accelerar la presa de decisions.

Fins avui a Granollers s’han dut a terme 3 dels 4 tallers que formen part del procés participatiu per involucrar els grups d’interès i garantir l’èxit de la configuració i la implementació del full de ruta per a la mitigació i adaptació del municipi davant de les inundacions en l’escenari 2030, 2040 i  2050.

Des d’Aquatec, enginyeria del GRUP AGBAR, i sòcia del projecte KNOWING, s’està contribuint a l'aplicació dels models de domini (PALM-4U, ICM InfoWorks, MAED-City i IESopt) per quantificar les intervencions ambientals més adequades i el seu potencial en la mitigació del canvi climàtic i en l'adaptació als impactes climàtics locals, que es complementen amb els resultats obtinguts als tallers participatius, amb l’objectiu que aquest full de ruta sigui més eficient i sostenible.

L’Ajuntament de Granollers, el Consorci Besòs-Tordera i Aquatec han previst una jornada tècnica durant la tardor de 2024, amb l'objectiu de mostrar els resultats preliminars de la modelització. Així mateix, aquesta trobada ajudarà a difondre el projecte KNOWING i els resultats esperats als potencials beneficiaris, més enllà de la subconca del riu Congost.

Des de l’Ajuntament i el CBT agraïm la col·laboració de les més de 70 persones que fins avui han contribuït en aquest procés, i s'anima a compartir aquesta informació amb altres persones interessades, i a fer d’altaveu d’aquest procés més enllà dels grups identificats inicialment des de l’Ajuntament.

Es pot seguir l’avenç del procés deliberatiu a través dels informes de retorn publicats a la pàgina web municipal i al Granollers Participa, que alhora també és un canal obert a la ciutadania per a fer-hi aportacions.

 


 

Municipis: 
Vallès OrientalGranollers

Relacionats

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Notícia


L'Ajuntament de Granollers també ha obtingut el finançament per tirar endavant una planta potabilitzadora d'aigua freàtica

Notícia

El llac de Ponent es converteix en un espai naturalitzat, omplert amb aigua no potable. La naturalització suposa crear un sistema de depuració natural de l'aigua i incrementar la biodiversitat.

Butlletí