Joves i científiques fan front a l’emergència climàtica a Barcelona

03/06/2024 - 08:43

Joves i científiques sumen forces per fer front a l’Emergència Climàtica a Barcelona.

El passat 29 d’abril, l’alumnat de 14 centres educatius d’Escoles + Sostenibles va participar en l’última sessió de “Joves per l’Emergència Climàtica”. Aquesta iniciativa va reunir joves i científiques per presentar recerques i compartir les seves inquietuds i reflexions per fer front al canvi climàtic. 


 

Joves per l’Emergència Climàtica” és una iniciativa dirigida a estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius, amb l’objectiu d’inspirar i capacitar els joves per abordar les complexitats del canvi climàtic mitjançant la ciència. A través d’un enfocament interactiu i pràctic, els estudiants dels diferents centres de la ciutat exploren qüestions crucials relacionades amb l’emergència climàtica, amb el suport de persones expertes en el camp.  

Un any més, la trobada va tenir lloc a la sala d’actes de l’Espai Jove La Fontana, on es va donar una càlida benvinguda a l’alumnat, docents i científiques participants. Passada una breu explicació del funcionament de la sessió, els centres es van distribuir en quatre espais diferents, un per a cada desafiament climàtic clau: la mobilitat i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, el litoral, el mar i el canvi climàtic, el consum responsable de moda i roba i l’impacte de les dades i els aparells electrònics. 

Van presentar els resultats de les seves recerques a la resta de companys i companyes del grup de treball, mitjançant un vídeo o una presentació de suport. Al final de cada presentació, l’alumnat va esmentar les propostes, inquietuds i preguntes a escala de ciutat i del seu centre. Després de les presentacions, les científiques van fer una valoració i retorn de les recerques i es va obrir un espai de diàleg per resoldre dubtes i fer aclariments. 

El grup dedicat a la mobilitat sostenible i les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle va comptar amb el seguiment de la Irene Gómez, sociòloga investigadora del Grup d’Estudis en Mobilitat, Transport i Territori (GEMOTT), de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Junts van abordar conceptes com la convivència entre els mitjans de transport a la ciutat, l’accessibilitat del transport públic i l’entorn els centres educatius. 

D’altra banda, el grup focalitzat en el consum responsable de moda i roba sostenible va ser acompanyat per Federica Massa, professora de gestió estratègica i vocal de l’associació Moda Sostenible, amb la qual es va debatre sobre campanyes de conscienciació per promoure i garantir l’ús de roba de segona mà.  

En el grup dedicat al litoral, mar i canvi climàtic, es van explorar qüestions com l’increment de la temperatura del mar a causa del canvi climàtic i la importància de crear espais naturals nets a les platges, lliures de residus i plàstics. Macarena Marambio, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (ICM), en va ser la científica referent.  

El grup de consum sostenible de dades i aparells electrònics va posar de manifest l’alt impacte de la indústria tecnològica i la necessitat urgent d’adoptar pràctiques de fabricació i consum més sostenibles. Laura Talens, enginyera química i responsable de la línia d’investigació “Gestió de recursos per a una economia circular” del grup Sostenipra a l’ICTA-UAB, va guiar a aquest grup en les seves investigacions.  

En acabar, els participants van sintetitzar i valorar les recerques presentades mitjançant una fitxa, ressaltant els conceptes clau apresos a la sessió i les propostes sostenibles més rellevants. 

Després d’un breu descans, cada grup de treball es va separar en tres equips. El primer equip, format per un portaveu per centre, va plantejar les preguntes i preocupacions a compartir amb la tècnica municipal. El segon equip, també format per un representant per centre, va elaborar un resum de les recerques i les conclusions de la jornada per poder-ho exposar al tancament. La resta de participants es van organitzar per grupets de 4 o 5 joves per plasmar les idees de conceptes treballat prèviament, en pancartes de caràcter artístic.  

Posteriorment, es va posar en comú amb les tècniques municipals, les quals van tenir l’oportunitat de respondre preguntes sobre les propostes d’acció a la ciutat.  

A la darrera part de la jornada, es va agrupar l’alumnat de totes les temàtiques a la sala comuna, i cada equip portaveu va presentar les conclusions definitives de la sessió, mentre la resta de companys i companyes del grup exhibir les pancartes artístiques.   

Finalment, la directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, Irma Ventayol, va cloure l’acte agraint la participació i la tasca acomplerta.  

Des del programa, volem agrair les aportacions excepcionals dels centres educatius de Joves per l’Emergència Climàtica durant el curs 2023-24: Institut Bernat Metge, Jesuïtes Gràcia-Col·legi Kostka, Escola Regina Carmeli Horta, Col·legi Sant Gabriel, Escola d’Art Superior i Disseny Llotja, Escola FEP Sant Ramon, Col·legi Sagrat Cor Diputació, Institut Escola Oriol Martorell, Institut Escola Coves d’en Cimany, Institut Lluís Domènech i Montaner, Institut Hospital del Mar, Escola Frederic Mistral Tècnic Eulàlia, Centre d’Estudis Montseny, Institut Escola Londres, Escola Betània-Patmos, Institut Fort Pius, Escola Pia Sant Antoni i Escola Mare de Déu del Coll.  

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
15/06/2024 - 11:00
Hub Social Barcelona c/de Girona, 34
Acte
24/01/2025 - 08:20
PATI MANNING (C/ de Montalegre, 7, Ciutat Vella, 08001 Barcelona)
Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Butlletí